Smartfón sa stále nachádza v prípravnej fáze.

Čipová sada Snapdragon 8 Gen 4 bude predstavená počas konferencie Snapdragon Tech Summit 2024, ktorá sa uskutoční 21. až 23. októbra 2024 na Havaji. Je známe, že OnePlus 13 bude jedným z prvých smartfónov na trhu s týmto vlajkovým čipsetom. Iba nedávno sa objavil aj výpis z databázy porovnávacej platformy Geekbench, ktorý odhalil výkon modelu OnePlus 13, ktorý je poháňaný práve čipsetom Snapdragon 8 Gen 4. Spoločnosť dokonca iba pred pár dňami potvrdila, že OnePlus 13 bude uvedený na trh v októbri, pričom sa povráva, že všetky pripravované smartfóny s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 budú drahšie.

Jeden z najnovších záznamov na porovnávacej platforme Geekbench patrí smartfónu Galaxy S25 Ultra, ktorý je taktiež vybavený čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4. Je pomerne zaujímavé, že práve tento model využívajúci vlajkovú čipovú sadu od Qualcommu používa nižšie taktovacie frekvencie, ako spomenutý OnePlus 13. Doteraz bolo totižto bežnou praxou, že práve Galaxy smartfóny využívali exkluzívny čipset Snapdragon for Galaxy taktovaný na vyššie frekvencie ako ostatné vlajkové lode z rovnakého obdobia (Snapdragon 8 Gen 3 A/C vs. A/B). V prípade priameho porovnania OnePlus 13 a Galaxy S25 Ultra to z nejakého neznámeho dôvodu neplatí.

OnePlus 13 na prvom obrázku: Zásadná zmena dizajnuZdroj: OnePlusClub
Možný dizajn OnePlus 13

OnePlus 13 na porovnávacej platforme Geekbench dosiahol s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4 viac ako 10 000 bodov v multicore teste, pričom jadrá sú usporiadané v dvoch klastroch –  2× 4,32 GHz + 6× 3,53 GHz. V prípade Galaxy S25 Ultra záznam z Geekbench odhalil, že v testoch sa objavila verzia s dvomi jadrami taktovanými na 4,2 GHz a šiestimi na 2,9 GHz, čo je síce významný upgrade oproti predchodcovi, ale menej ako pri OnePlus 13. Multicore skóre je v prípade modelu od Samsungu 9080 bodov.

Pri porovnaní týchto dvoch testovacích zariadení je potrebné sa držať pri zemi, keďže OnePlus 13 síce vyzerá pri porovnaní s Galaxy S25 Ultra ako superhrdina, ale realita môže byť nakoniec celkom iná. Taktovacie frekvencie v prípade OnePlus 13 vyzerajú veľmi nadhodnotene, pričom taktovacie frekvencie Galaxy S25 Ultra skôr zodpovedajú konfigurácii, s ktorou bude tento smartfón aj skutočne uvedený na trh.

Galaxy S25 Ultra na detailných obrázkoch odkrýva svoj dizajnZdroj: AndroidHeadline
Nový dizajn Galaxy S25 Ultra

Už výkon Galaxy S25 Ultra sa medzigeneračne zvýšil o 30 %, čiže jeho ďalšie zvyšovanie v prípade sady Snapdragon 8 Gen 4 by sa pri pohľade do budúcnosti nemuselo vyplatiť. Číslo modelu Galaxy S25 Ultra s označením SM-938U prezrádza, že táto verzia je určená pre USA. 

Séria Galaxy S25 bude uvedená s Androidom 15, avšak verzia Ultra by mohla byť dostupná aj v konfigurácii so 16 GB RAM.

Zdroj: Geekbench (cez GSMArena)

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.