Súčasťou bude aj rozhranie One UI 7.

Samsung usilovne pracuje na novej verzii používateľského rozhrania One UI 7, ktorá bude založená na pripravovanom Androide 15. Je isté, že túto veľkú aktualizáciu obdržia prvé Galaxy zariadenia už túto jeseň, pričom Samsung 3. októbra 2024 usporiada vývojársku konferenciu SDC 2024, na ktorej môžu byť odhalené všetky dôležité funkcie One UI 7. Nebudeme však vôbec prekvapení, keď prvými zariadeniami s One UI 7 budú modely série Galaxy S24

One UI 7 ponúkne napríklad zlepšenie Bluetooth Auracast, NFC, prinesie nový dizajn používateľského rozhrania, nové animácie a lepšiu výdrž batérie. Veľkým prekvapením môže byť nová vertikálna zásuvka aplikácií alebo App Lock, pričom všetky zmeny s novými funkciami by mali byť postupne odhalené v priebehu nasledujúcich mesiacov. 

Samsung One UI 7Zdroj: GizChina
Samsung One UI 7

S príchodom novej verzie systému Android sa objavujú aj otázky, ktoré smartfóny ju dostanú. Hoci Galaxy smartfóny majú vynikajúcu softvérovú podporu, ktorá sa z roka na rok zlepšuje, je potrebné myslieť na to, že aj obľúbené telefóny spoločnosti Samsung raz stratia podporu, a už nikdy oficiálnou cestou nezískajú novú verziu operačného systému a/alebo používateľského rozhrania.

Portál GizChina informuje, že tento rok bude Android 15 poslednou veľkou aktualizáciou operačného systému pre mnohé smartfóny Galaxy. Hoci hovoríme o “veľkej aktualizácii” operačného systému, tak Samsung spravidla ešte minimálne tok poskytuje tzv. bezpečnostné aktualizácie, ktoré smartfón chránia pred viacerými hrozbami. To znamená, že aj zariadenia zo zoznamu aj napriek tomu, že nové funkcie obsiahnuté v Androide 15 / One UI 7 dostanú posledný krát, tak ich bude možné aj naďalej bezpečne používať ešte niekoľko mesiacov. Presné informácie o dĺžke podpory, nielen pre Galaxy smartfóny, zistíte v tomto článku.

Android 15 s One UI 7 pre Galaxy telefónyZdroj: GizChina
Android 15 s One UI 7 pre Galaxy telefóny

Hoci sa niektoré aktualizácie môžu zdať ako menej významné, tak nie je to tak. Nie všetky zmeny v systéme sa týkajú iba vizuálnej stránky, ale veľa vecí sa mení priamo “pod kapotou. Aj vďaka tomu môžu pravidelne aktualizované smartfóny držať krok s modernou dobou, aby mohli poskytovať najnovšie služby a funkcie, čím sa význame zlepší používateľská skúsenosť.

Samsung pre viaceré Galaxy zariadenia ponúka až štyri hlavné aktualizácie operačného systému Android, čo je viac, ako ponúkajú mnohí iní výrobcovia. Ak sa však pozrieme napríklad na sériu Galaxy S24 s až 7 ročnou softvérovou podporou, tak s plnou vážnosťou môžeme konštatovať, že Samsung sa nachádza v TOP 3 výrobcov smartfónov s najlepšou softvérovou podporou.

Samsung Galaxy S21Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S21

Zoznam Galaxy zariadení, ktoré dostanú Android 15 ako poslednú veľkú aktualizáciu OS:

To znamená, že všetky staršie Galaxy zariadenia, od tých v zozname, aktualizáciu na nový Android 15 už nedostanú, avšak všetky novšie zariadenia áno.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.