Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

O tomto telefóne sme už písali, teraz je dostupný oficiálne. Prinášame viac parametrov a cenu. Galaxy XCover 5 je pritom vhodný do továrne aj do terénu, je dobre chránený voči vode aj prachu.

Galaxy XCover 5. Zdroj: Samsung

Galaxy XCover 5. Zdroj: Samsung

Samsung predstavil mimoriadne odolný a pritom technicky vybavený smartfón určený do náročných pracovných podmienok. Smartfón vhodný do továrenskej haly aj do vonkajšieho terénu vydrží prakticky všetko. Pritom je nielen technicky vybavený, ale pôsobí aj elegantne a ľahko sa s ním pracuje. Okrem iného sa vyznačuje vylepšenými možnosťami ovládania v rukaviciach, ďalšou terénnou výhodou je vymeniteľná batéria. Samsung Galaxy XCover je už v predaji na Slovensku za odporúčanú maloobchodnú cenu 279 Eur.

Do náročných podmienok

Funkčná výbava smartfónu Galaxy XCover 5 zodpovedá jeho účelu, teda obstáť so cťou aj v náročnom prostredí. Vďaka vylepšenému systému tlmenia nárazov prístroju nevadí pád z 1,5 metra[1], certifikát IP68 znamená odolnosť voči vode a prachu[2]. Smartfón je možné ponoriť do viac ako metrovej hĺbky na dlhšie ako 30 minút. V terénnych podmienkach sa často pracuje kvôli bezpečnosti v rukaviciach, vďaka čomu výrobcovia vybavili prístroj funkciou Glove Touch – tá výrazne zvyšuje citlivosť prístroja na dotyk, aj keď používateľ používa rukavice.

Fyzická odolnosť však nie je všetko, profesionálne smartfóny do terénu musia spoľahlivo chrániť uložené informácie. Pri Galaxy XCover 5 sa o to stará bezpečnostná platforma Samsung Knox, ktorá bráni pred bezpečnostným prelomením všetkého od procesora a snímača fotoaparátu až po jednotlivé aplikácie – teda hardvér aj softvér. Všetky dôverné informácie sú chránené v reálnom čase, systém tiež preventívne vyhľadáva malware a predchádza pokročilým metódam útokov.

Integrácia v ekosystéme Samsungu

Do výbavy Galaxy XCover 5 patrí rad vyspelých mobilných riešení z dielní našich partnerov, vďaka ktorým smartfón získal niektoré prekvapivé funkcie – funguje napríklad ako vysielačka s podporou Microsoft Teams. Funkcia push-to-talk umožňuje nadviazať kontakt s kontaktom jednoduchým stlačením jediného tlačidla, čo v teréne výrazne uľahčuje komunikáciu. Okrem toho je možné nastaviť, aké aplikácie je možné spúšťať pomocou programovateľného tlačidla XCover Key – napríklad rozsvietiť svetlo, vytočiť núdzové volanie alebo otvoriť mapy.

Vylepšené parametre

Základom hardvérovej výbavy je výkonný procesor Exynos850, operačná pamäť 4 GB RAM a úložný priestor až 64 GB – s tým dokáže Galaxy XCover 5 splniť aj náročnejšie úlohy. Medzi ďalšie výhody patrí aj vymeniteľná batéria s kapacitou 3000 mAh, ktorú je možné rýchlo dobíjať cez USB aj port POGO.

Fotoaparát profesionálnych kvalít

Galaxy XCover 5 je vybavený zadným fotoaparátom s rozlíšením 16 Mpx a svetelnosťou f1.8, ktorého schopnosti zodpovedajú náročným požiadavkám pri fotografovaní aj natáčaní. Využijete aj automatické ostrenie (Live Focus). Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 Mpx, svetelnosť f2.2 a veľmi dobre sa hodí napríklad na videokonferencie. Vďaka funkcii Samsung Knox Capture smartfón zároveň slúži ako dobrý vreckový skener.

Ďalšie šikovné funkcie a vlastnosti

Aj ďalšia funkčná výbava stojí za pozornosť, či už slúži pre prácu alebo pre outdoorovú zábavu. LED svetlo na zadnej strane slúži tiež ako výkonné svietidlo, takže ani v noci nevyhnutne nepotrebujete čelovku či vreckovú baterku. Samozrejmosťou je NFC, vďaka ktorému je možné smartfón používať ako platobnú kartu alebo v niektorých krajinách ako lístok na verejnú dopravu.

Technické špecifikácie

Rozmery 147,1 × 71,6 × 9,2 mm
Displej 5,3” (13,5 cm) HD+ TFT (Full Front)
Procesor Exynos850 (Octa 2.0 GHz)
Pamäť 4 GB RAM a 64 GB úložný priestor
Fotoaparát (Hlavný) 16 Mpx AF (f1.8)

(Predný) 5 Mpx FF (f2.2)

Batéria 3000 mAh vymeniteľná

(rýchlonabíjanie 15 W)

Operačný systém Android 11
SIMDual SIM alebo Single SIM*

*Podpora sa líši podľa regiónu.

NFCNFC (EMV L1)
Odolnosť IP68 – odolnosť voči vode a prachu

Certifikácia MIL-STD810H

SenzoryAkcelerometer, senzor priblíženia, geomagnetický senzor, svetelný senzor, gyroskop
Pogo PinIba pre dobíjanie
Biometrické prvky Rozpoznávanie tváre
Programovateľné klávesy 1 klávesa

[1] Testy preukázali, že Galaxy XCover 5 znesie pád z 1,5 m pri náraze na rovnú oceľovú podlahu. Skutočné výsledky môžu vyzerať inak.

[2] Odolnosť voči vode a prachu zodpovedá štandardu IP68 podľa normy IEC 60529, podľa ktorej sa pri testovaní prístroj ponorí do sladkej vody do hĺbky 1,5 m na najdlhšie 30 minút. Pri dlhodobom použití sa odolnosť postupne znižuje. Smartfón opláchnite od nečistôt a osušte.

Pôvodná správa o XCover 5

Malý a odolný: Toto je Samsung Galaxy XCover 5

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.