Majte pod drobnohľadom vašu menštruáciu, ale aj tehotenstvo.

Sledovanie ženského zdravia – teda menštruácie a prípadne aj tehotenstva, predstavuje špecifickú funkcionalitu inteligentných hodiniek a fitness náramkov. V tomto článku sa detailne pozrieme na to, čo v tomto smere ponúka mobilná aplikácia Garmin Connect a hodinky Garmin Venu 2 a 2S, ktoré používame aj my v redakcii.

Garmin v rámci sledovania ženského zdravia ponúka widget, ktorý je dostupný priamo na domovskej stránke aplikácie Garmin Connect pre všetky ženy, resp. pre používateľov, ktorí nedefinovali svoje pohlavie. Funkcia je primárne určená pre ženy, avšak pokiaľ by mal nejaký muž záujem sledovať si niektoré príznaky či zmeny nálad, môže si tento widget aktivovať zmenou pohlavia v nastaveniach.

Po zobrazení widgetu je následne možné zmeniť si pohlavie späť na muža, pričom widget ostane zachovaný.

Čo ponúka sledovanie menštruácie pomocou aplikácie Garmin Connect

V aplikácii Garmin Connect si v rámci widgetu Menštruačný cyklus môžete aktivovať sledovanie menštruácie. V rámci úvodného nastavenia si zvolíte, aký cyklus máte – pravidelný, nepravidelný, bez menštruácie, tehotenstvo. Rovnako si nastavíte dĺžku cyklu a trvanie menštruácie. Všetky tieto parametre je možné kedykoľvek upraviť v nastaveniach tohto widgetu.

Alternatívne, teoreticky stačí zadať, kedy ste mali menštruáciu a následne si poznačiť ďalšiu menštruáciu a Garmin Connect si podľa toho automaticky nastaví váš menštruačný cyklus. Po úvodnom nastavení si môžete priamo v aplikácii Connect skontrolovať, v akej fáze cyklu sa nachádzate a kedy by ste mali dostať nasledujúcu menštruáciu.

Súčasťou funkcie na sledovanie menštruácie je kalendár cyklov, pomocou ktorého si môžete upravovať menštruáciu tak, aby zodpovedala skutočnosti – ak by vám náhodou meškala alebo ste ju dostali skôr, ako to aplikácia odhadla.

Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek
Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek

Značte si príznaky a poznačte si ďalšie dôležité informácie

Garmin Connect vám v rámci každej fázy cyklu generuje všeobecné aj športové odporúčania, ktoré môžete využiť v rámci plánovania vašich tréningov, ak pravidelne a intenzívne cvičíte. Je praktické, že tieto odporúčania a informácie sú dostupné aj v slovenskom jazyku.

Kľúčovou súčasťou sledovania menštruácie je možnosť značiť si príznaky. Môžete si poznačiť telesné symptómy, náladu, informácie o výtoku, ovuláciu a takisto sexuálnu aktivitu či túžbu. Tieto príznaky sú predpripravené, stačí si ich iba rýchlo naťukať priamo v aplikácii.

Pokiaľ si potrebujete poznačiť aj ďalšie informácie, ktoré sú pre vás dôležité a mohli by byť podstatné aj v prípade komunikácie s gynekológom, môžete si ich poznačiť ako poznámku. Je zrejmé, že tieto informácie môžu byť z dlhodobého hľadiska prínosom, ak si chcete napríklad sledovať zmenu nálad alebo iných príznakov.

Pokiaľ máte hodinky Garmin Venu 2 alebo 2S, príznaky a ďalšie informácie o vašom menštruačnom cykle si môžete skontrolovať nielen cez aplikáciu Garmin Connect, ale aj pomocou aplikácie a widgetu priamo vo vašich hodinkách. Rovnako si môžete rýchlo poznačiť príznaky priamo cez hodinky.

Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek
Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek

Sledujte si aj tehotenstvo

Hlavným prínosom sledovania ženského zdravia, ale aj ďalších informácií o vašom zdraví, pomocou aplikácie Garmin Connect je fakt, že všetky informácie máte pokope a viete si ich spätne pozrieť a porovnať, resp. vyhodnotiť s odstupom času. Či už ide o to, ako sa mení váš cyklus alebo o to, ako a či sa menia príznaky, pokiaľ si ich pravidelne značíte.

Funkcia na sledovanie menštruačného cyklu pomocou aplikácie Garmin Connect a hodiniek Garmin Venu 2 a 2S umožňuje aj sledovanie tehotenstva. V nastaveniach menštruačného cyklu stačí zvoliť typ cyklu – tehotná a funkcia na sledovanie menštruácie na základe toho zmení ponuku nastavení a ďalšie parametre.

V rámci sledovania tehotenstva si môžete zaznamenávať denné prejavy a nálady, značiť si veľkosť dieťatka a takisto aj jeho pohyby. Môžete si poznačiť aj predpokladaný termín pôrodu. Garmin Connect vám aj v prípade sledovania tehotenstva bude generovať odporúčania a informácie v textovej podobe a to aj v slovenčine – napríklad to, aby ste jedli viac bielkovín, alebo mali zvýšený príjem tekutín na základe vášho trimestru.

Ďalšie informácie ohľadom sledovania tehotenstva pomocou aplikácie Garmin Connect a hodiniek Garmin Venu 2 a 2S nájdete na slovenskom Garmin blogu, TU. Pre istotu pripomíname, že sledovanie menštruácie a tehotenstva cez aplikáciu Garmin Connect je k dispozícii pre všetky hodinky značky Garmin. V prípade hodiniek Garmin Venu 2 a 2S je k dispozícii pridaná hodnota vo forme samostatnej aplikácie špeciálne pre hodinky.

Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek
Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek

Prečítajte si aj ďalšie články z môjho seriálu o inteligentných hodinkách:

Zdroj: vlastné, garmin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit