HONOR sa po osamostatnení od Huawei výrazne rozbehol. Výsledkom je spustenie predaja vlogovacieho telefónu HONOR 50. Jeho hlavnými tromfami je 108 MPx hlavný fotoaparát, ďalej rýchle 66 W nabíjanie spolu s nabíjačkou v dodávke a veľmi pekný dizajn.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a jeho pohodné držanie v ruke

HONOR už môže používať služby a hardvér amerických spoločností a preto sú na jeho palube Google služby a tiež podpora pre 5G. Na Slovensku je tento telefón dostupný už aj u operátorov ako je Orange, O2 alebo NAY. V Telekome však zatiaľ chýba.

HONOR 50 to má vypočítané dobre. Ľudia aj na Slovensku chcú natáčať krátke videá, hneď ich zverejniť na sociálnych sieťach a veľmi radi sa pochvália efektným dizajnom svojho telefónu. Všetky tieto prvky HONOR 50 v istej miere splňuje.

Natáčanie videí

Pre natáčanie videí ma tento telefón režim viacnásobného multi-obrazu a to vyzerá naozaj efektne. Celkovo je ich 6 vrátane fast a slow motion. Vybrať si môžete napr. veľký záber zo zadnej kamery a k tomu menší záber na vás ako sa pri natáčaní videa tvárite. Toto je pre vlogovanie naozaj vhodný režim a radi ho používame. Tiež si môžete vybrať režim, keď vidite záber zo zadnej kamery a k tomu priblížený záber zo zadnej kamery.

Výhodou je, že medzi režimami multi-video môžete prepínať počas natáčania videa a tiež môžete počas nahrávania upravovať rýchlosť natáčania. K tomu patria aj príbehové šablóny, ktorých je 9. Tu je výhodou, že k príbehom máte aj hudbu a nemusíte ju teda náročne zháňať a riešiť autorské práva. Ak potrebujete pri natáčaní krátkych videí inšpiráciu, šablóny sú tá správna cesta. Ak však viete robiť video, urobíte si to podľa seba a to vrátane hudby.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a natáčanie vlogovacieho videa s prednou a súčasne zadnou kamerou (Picture in Picture)

Oceňujeme, že takto naozaj dokážete pripraviť efektné video len s výbavou v telefóne, inými slovami páči sa nám aj kvalita zvuku, ktorú zachytia zabudované mikrofóny.

S telefónom HONOR 50 sme pripravili celú videorecenziu na automobil Peugeot 308, pričom sme nevyužili žiadnu inú kameru a ani externý mikrofón. Natáčali sme aj spomenuté zábery vo vlogovacom režime. Video uvádzame nižšie.

Pripomíname, že video v rozlíšení 4K s týmto telefónom natočíte pri zadnej kamere len s hlavným 108 MPx fotoaparátom. Macro a teleobjektív poskytnú kvalitu FullHD.

Na ďalšie vylepšenie zvuku by sa dali využiť aj bezdrôtové slúchadlá. Natáčanie videa ich totiž umožňuje využiť ako externé mikrofóny. Ak budeme mať k dispozícii TWS slúchadlá od HONORu, túto možnosť vyskúšame. Vhodné je to hlavne vtedy, ak ste pri natáčaní videa ďaleko od telefónu. V tomto prípade sa navyše audio nahráva v stereofónnom režime.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a pohľad zo zadnej kamery so zoomovaním

Fotenie

V skutočnosti sú na zadnej strane štyri fotoaparáty: 108 MPx hlavný fotoaparát, 8 MPx širokouhlý fotoaparát, 2 MPx makro fotoaparát a 2 MPx hĺbkový fotoaparát. Ak chcete naozaj kvalitné zábery, potom sa orientujte na hlavný fotoaparát.

S HONOR 50 sme fotili veľa a to najčastejšie v noci. Môžete pritom využiť nočný režim, kedy držíte telefón skoro nehybne asi 4 sekundy a výsledky sú naozaj celkom pekné. V porovnaní so štandardným režimom tento prináša viac detailov a živšie farby. Je to dobré riešenie hlavne nma statické fotky v noci.

Tieto a viaceré fotografie z HONOR 50 v plnom rozlíšení nájdete na tejto adrese.

Páči sa nám predný 32 MPx fotoaparát s uhlom záberu 90°, s ktorým môžete zachytiť kvalitné zábery, aj keď je v pozadí viac ľudí. Umelá inteligencia pritom prepne predný fotoaparát do režimu so širokouhlým režimom automaticky.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a fotenie prednou kamerou a umelej inteligencie

Fotoaparát ponúka aj doplnky, ako je režim vylepšenia krásy, širokouhlé snímanie, snímanie s rozostretým pozadím. Fotografovať môžete aj priamo pri natáčaní z videa. Z toho všetkého sme si reálne obľúbili fotenie s rozostretým pozadím napr. pri portrétoch. Ostatné veci nás osobitne nezaujali. Práve pri rozostrení pozadia sa používa vyššie spomenutý snímač hĺbky.

Dizajn

HONOR 50 má pomerne tenké okraje okolo displeja (1,31 mm) a displej je na dlhších stranách výrazne zakrivený. Nie každému sa zakrivenie páči, tu to ale vyzerá veľmi elegante. Na displeji je nanesená fólia, ktorá sa nijako neodlupuje. Výrobca neuvádza žiadne parametre v súvislosti s odolnosťou voči vode. Práve preto sme ho ani neponárali pri teste do vody. Myslíme si, že nejaké kvapky počas dažďa vydrží, ale zvýšená vlhkosť v lete pri spotení by mu asi neprospela. Bolo byl epšie, keby odolnosť tohto telefónu deklaroval výrobca a mohli sme s tým počítať.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a dizajn zadnej strany. Hore je 108 MPx hlavný fotoaparát s 2,1 µm veľkosťou pixelu a clonou f/1.9. V spodnej časti je ultraširokouhlý a makro fotoaparát a snímač hĺbky.

Samotný telefón má hladký povrch a je príjemný na držanie v ruke. Zadná časť sa dobre zrkadlí a láme svetlo a je to veľmi efektné. HONOR bol v tejto oblasti vždy preborníkom.

Súčasťou dodávky je aj transparentné zadné puzdro, ktoré odporúčame používať. Výhodou je, že toto puzdro nedevalvuje efektný dizajn telefónu. Slúchadlá však nie sú súčasťou dodávky. Hmotnosť telefónu je len 175 gramov, je teda mimoriadne ľahký.

To, čo vás na prvý pohľad zaujme pri pohľade na zadnú stranu je duálny prstenec fotoaparátu pozostávajúci z dvoch sústredných kruhov. Je to tak trochu odkaz na klasické fotoaparáty alebo pár očí sledujúcich scénu. Naozaj dobre to vyzerá.

Displej

K dizajnu patrí aj predná strana, teda samotný displej. HONOR 50 má 6,75-palcový OLED displej so spomínaným zakrivením hrán. Je to FullHD displej 2340 × 1080 pixelov so 100%-pokrytím farebného gamutu DCI-P3 a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. To znamená jediné – naozaj pekný obraz a to aj pri rýchlych hrách. Tento displej má integrovanú 1920 Hz impulzovú šírkovú moduláciu, čo znamená, že bude menej blikať pri slabom osvetlení a eliminuje aj únavu očí pri jeho dlhšom sledovaní.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a jeho displej so zakrivenými hranami a tenkými rámčekmi

V displeji je dosť výrazný „priestrel“ na prednú kameru, čo vidíte napr. pri sledovaní filmu. Snímač odtlačku prsta je pod displejom a funguje perfektne.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a jeho priestrel pre 32 MPx prednú kameru s umelou inteligenciou, v hornej časti je skrytý 0.35 mm mikrofón

Ďalšie parametre

Procesor je Qualcomm Snapdragon 778G 5G a telefón podporuje grafickú kartu GPU Turbo X, ktorá znižuje spotrebu energie. Batéria má kapacitu 4300 mAh, v pohode u nás vydržala skutočne náročné používanie počas celého pracovného dňa. Nulovú kapacitu sme dosiahli až ráno na druhý deň používania. Výhodou je rýchle 66 W nabíjanie. Aby ste naozaj dosiahli toto SuperCharge nabíjanie musíte mať so sebou originálnu HONOR nabíjačku a tiež originálny USB-C kábel. Nabitie úplne prázdnej batérie pri telefóne s vypnutým displejom a izbovej teplote na hodnotu 80 % u nás trvalo presne 29 minút, čo je výborná hodnota.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a jeho 66 W nabíjačka v dodávke spolu s káblom

Operačným systémom je Android 11 s rozhraním Magic UI 4.2. Jeho výhodou je prehľadné rozhranie a zdieľanie obrazovky z telefónu na iných zariadeniach – napr. na Windows notebooku. Ak potrebujete robiť screenshoty z telefónu, tu sú viaceré možnosti. Napr. dvojité poklepanie kĺbmi prstov na obrazovku telefónu. Ak chcete nasnímať len časť obrazovky, stačí ťuknúť na displej a obkresliť oblasť, ktorú chcete snímať. Sú aj ďalšie možnosti.

Ceny

HONOR 50 je dvojSIMkový telefón, pamäťovú kapacitu nie je možné rozšíriť pomocou microSD karty. Štandardná verzia so 6 GB RAM + 128 GB ROM stojí 499 eur. Verzia s 8 GB RAM + 256 GB ROM je za 599 eur. Na výber sú tri farebné varianty: Frost Crystal (strieborná s Preciosa kryštálmi), Emeral Green (zelená) a Midnight Black (čierna). Myslíme si, že záujem by bol aj o bielu, modrú a ružovú farbu.

HONOR 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HONOR 50 a dvojSIM šachta

Vyhodnotenie

HONOR 50 sa vyhotovením podobá na nedávno predstavený telefón Huawei nova 9. HONOR 50 má však hlavný fotoaparát s vyšším rozlíšením, je tu podpora 5G siete a tiež Google služieb, čo je pre mnohých ľudí podstatné.

Fotí dobre, podobne je na tom aj video, ak teda hovoríme o hlavnom 108 MPx fotoaparáte. Vo výslednej fotke nájdete množstvo detailov, ktoré môže využiť napr. pri neskoršom zoomovaní. Macro fotoaparát je skôr do počtu, jeho rozlíšenie nie je vysoké. Občas sme používali aj fotoaparát so širokouhlým objektívom ako dobré riešenie pre krajinársku fotografiu. Predná kamera je tiež vysoko použiteľná.

Dizajn telefónu je efektný, hlavne vyhotovenie s Preciosa kryštálmi vyzerá luxusne. Cena telefónu je volená vhodne, určite je to jeden z najlepších pomerov celková úžitková hodnota/cena.

Zdroje: Honor, vlastné

Páči sa nám

  •  Dizajn telefónu a kvalita spracovania
  •  Kvalita displeja
  •  Rýchle nabíjanie a nabíjačka v balení
  •  Vysoká kvalita fotiek z hlavného fotoaparátu
  •  Nízka hmotnosť telefónu
  •  Multi režimy pri natáčaní videa
  •  Pomer užitková hodnota/Cena
  •  Podpora 5G a Google služieb

Nepáči sa nám

  •  Bez deklarovanej odolnosti voči vode
  •  Nižšie rozlíšenie pre macro fotoaparát
  •  Hodili by sa aj ďalšie farebné varianty

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.