Microsoft podporuje svoj systém všemožne.

Pamätníci si možno spomínajú, že hra Halo 2, ktorá sa na trh dostala aj v PC verzii, vyžadovala k svojmu spusteniu operačný systém Windows Vista. Situácia sa opakuje, avšak tentoraz bude v minimálnych hardvérových požiadavkách svietiť Windows 10.

Stane sa tak v prípade hry Killer Instinct. Jej tretia sezóna bude dostupná aj v PC verzii, avšak iba pre používateľov systému Windows 10. Túto požiadavku potvrdil kreatívny riaditeľ vývojárskeho štúdia, Adam Isgreen.

tomb_raider_rise_gamescom_nowat

PC verzia nového Tomb Raidera síce Windows 10 vyžadovať nebude, avšak v prípade hier priamo od Microsoftu je táto podmienka v niektorých prípadoch potvrdená (Killer Instinct), v ostatných takmer istá (Gears of War: UE, Fable Legends)

Microsoft tento rok uvedenie na trh aj ďalšie hry, ktoré sú takisto dostupné na Xboxe. Gears of War: Ultimate Edition je remasterovaná edícia obľúbenej akčnej hry Gears of War 1. Vo verzii pre Xbox vyšla minulý rok v auguste, tento rok sa chystá jej vydanie pre PC. Podmienka systému Windows 10 je takmer istá. Podobne by to malo byť v prípade hier Fable Legends a Halo Wars 2, ktoré sú aktuálne vo vývoji pre Xbox One a PC.

Microsoft zverejnil zoznam hier, ktoré budú v roku 2016 dostupné pre Xbox One a Windows 10. Je nepravdepodobné, že hry pre Windows 10 spustíte aj na starších verziách

Microsoft zverejnil zoznam hier, ktoré budú v roku 2016 dostupné pre Xbox One a Windows 10. Je nepravdepodobné, že hry pre Windows 10 spustíte aj na starších verziách

Často sa spomínalo, že operačný systém Windows 10 bude vyžadovať aj PC verzia titulu Rise of the Tomb Raider. Ten sa prekvapujúco dočká svojho uvedenia pre PC už tento mesiac. Hardvérové nároky však neboli zatiaľ zverejnené. Nečudujte sa, keď bude v zozname svietiť Windows 10. Vydavateľom PC verzie je Square Enix a hoci hra bude fungovať aj na Windows 7 a 8, používatelia Windows 10 dostanú exkluzívne funkcie, ako je rozlíšenie 4K a podpora technológie VXAO, ktorá doteraz nebola v žiadnej inej hre použitá.

Dodajme, že Windows 10 nedávno pokoril hranicu 200 miliónov inštalácií. Trhu však stále dominuje Windows 7 s viac ako 55% podielom. Exkluzívne hry to nezmenia, avšak môžu motivovať niektorých hráčov k inovácií. Z ich pohľadu je určite výhodou, že inovácia na Windows 10 je do 29. júla 2016 bezplatná.

Microsoft na svojom webe láka na hry, ktoré sú špeciálne optimalizované pre Windows 10. Budú však kompatibilné aj so staršími verziami OS?

Microsoft na svojom webe láka na hry, ktoré sú špeciálne optimalizované pre Windows 10. Budú však kompatibilné aj so staršími verziami OS? Minimálne Killer Instinct určite nie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit