Aby prežil obmedzenia zo strany vlády USA.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa nedávno vyostrila – vláda USA totiž schválila nový zákon, ktorý znemožňuje výrobcom čipov voľné obchodovanie s Huawei, ak sa v procese výroby využívajú americké technológie.

V praxi to znamená, že Huawei nemôže aktuálne zadávať objednávky firme TSMC (Taiwanese Semiconductor Manufacturing Co.), ktorá je najväčším výrobcom polovodičov na svete. Jej najväčším klientom je Apple, na druhom mieste je práve Huawei. Pre výrobcu smartfónov môže takéto obmedzenie potenciálne znamenať klinec do rakvy.

Zdá sa však, že Huawei sa na aktuálnu situáciu vopred pripravil – minimálne v niektorých segmentoch svojho biznisu. Portál Huaweicentral.com s odvolaním na Nikkei Asian Review informuje, že čínsky výrobca sa zásobil dôležitými čipmi na dva roky dopredu. Týka sa to najmä dôležitých procesorov od výrobcov Intel a Xilinx, ktoré sú kľúčovými komponentami pri výrobe základňových staníc a cloudových riešení.

Huawei vraj takisto rokuje s firmami Samsung a SK Hynix, ktoré by sa mohli stať jeho primárnymi dodávateľmi pre NAND a DRAM pamäťové čipy. A čínsky výrobca navýšil aj objem objednávok MediaTek procesorov a to až o 300%. 5G procesor MediaTek Dimensity 800 bude poháňať telefón Huawei Enjoy Z 5G a s MediaTek procesormi by sme sa mali stretnúť aj v ďalších smartfónoch čínskeho výrobcu.

Otázkou je, aké procesory budú poháňať vlajkové lode. Vývoj a výroba prémiového procesora Kirin 1020, ktorý by mal debutovať s vlajkovými loďami radu Mate 40, vraj nie je aktuálnou situáciou ohrozená.

Zdroj: huaweicentral.com

Prečítajte si aj:

Boj medzi USA a Čínou sa vyostruje: Veľké komplikácie pre Huawei, Čína chce obmedziť americké firmy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit