Čínskemu gigantovi bolo v máji zakázané obchodovať s americkými spoločnosťami.

O pár dní neskôr bola Huawei udelená dočasná licencia, ktoré práve dnes, po 90 dňoch končí. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že ministerstvo obchodu USA predĺži toto oprávnenie o ďalšie tri mesiace. Ostáva iba dúfať, že v ďalšom kvartáli sa už USA a Číne podarí dosiahnuť v prebiehajúcich obchodných sporoch dohodu.

Agentúra zatiaľ citovala zdroje, ktoré sú oboznámené s celou situáciou, pretože obidve zúčastnené strany sa odmietli k celej záležitosti vyjadriť. Huawei sa v súčasnosti nachádza v rokovaní medzi dvoma ekonomickými superveľmocami. Očakáva sa, že koncom tohto týždňa budú prezidenti Donald Trump a Xi Jinping na spoločnom stretnutí diskutovať o budúcnosti spoločnosti.

Podľa ministra obchodu Wilbura Rossa, za posledné tri mesiace požiadalo viac ako 50 spoločností o osobitné licencie na obchodovanie s Huawei. Z celkových 70 miliárd dolárov, ktoré Huawei vynaložil v roku 2018 na komponenty, približne 11 miliárd dolárov smerovalo priamo do amerických spoločností ako Qualcomm, Intel a Micron. Väčšinou na pamäťové čipy pre smartfóny a 5G antény.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Túra TOUCHIT po servisoch: Opravujeme displej na Huawei P30 Pro, vieme koľko to stojí a ako dlho to trvá (VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.