Presne 12. augusta predstavuje IBM svoj prvý osobný počítač IBM PC 5150.

Nielenže tento model bol prvým osobným počítačom spoločnosti, ale odštartoval aj dlhotrvajúcu rivalitu medzi Apple a IBM. V tom čase bol Apple v technickej oblasti neohrozený a privítal na vlastných stránkach v The Wall Street Journal IBM s ich novým PC. Vyjadruje tak podporu pre ďalšieho hráča na scéne. Aj napriek sľubnému začiatku, následne nezostanú vzťahu úplne najlepšie.

Pokiaľ sa pozrieme na špecifikácie, tak pôvodný IBM PC nebol príliš dychberúci. Za 1 565 dolárov získali používatelia základný model so 16 kB pamäťou a rozhranie pre pripojenie kazetového prehrávača a monochromatického monitora s použitím bežnej televíznej obrazovky. Drahšie a vybavenejšie varianty boli uvedené s pamäťou 64 kB, dvoma disketovými mechanikami s veľkosťou 5,25-palcov a monochromatickým monitorom.

Celková suma za tento model vzrástla až na 3 390 dolárov, čo by sa dalo prirovnať na dnešnú dobu k takmer 9 000 dolárom. Inými slovami, za cenu vybavenejšieho IBM PC 5150, by ste dnes mohli vybaviť kanceláriu alebo domácnosť novými iMac, MacBook, iPad, iPhone spolu s Apple Watch v jednom balíku.

Tlačová správa spoločnosti IBM pri uvedení PC 5150:

Toto je počítač pre každého, kto chce osobný systém v kancelárii, na univerzite alebo doma. Veríme, že jeho výkon, spoľahlivosť a jednoduchosť používania robia z neho najpokročilejší a cenovo najdostupnejší osobný počítač na trhu.

Výhody IBM PC 5150 oproti Apple II

Počítač IBM mal v tom čase dve veľké výhody oproti už 4-ročnému Apple II. Prvou výhodou bola jeho značka.V tom čase sa Apple snažil získať podporu v podnikoch, ktoré zvyčajne investovali do vybavenia IBM.

Keďže počítače Apple a počítače IBM nevedeli až do roku 1993 medzi sebou komunikovať (v roku 1993 bol vydaný prvý nástroj na medziplatformovú komunikáciu), sa tak mnohí zákazníci používajúci počítače IBM aj v práci, jednoducho rozhodli pre značku, ktorú už poznali.

Ďalšou výhodou osobného počítača IBM bola ponuka dostupného softvéru. Ten obsahoval verzie veľmi populárneho programu tabuľkového procesora VisiCalc a textového editora EasyWriter. Obidva programy sa predtým už objavili na Apple II.

Keďže dnešné časy sú podstatne odlišnejšie, tak aj rivalita spoločností Apple a IBM mierne stíchla a dokonca spolupracujú na veľkom množstve projektov. Dlhé roky boli tieto dve spoločnosti akýmsi symbolom rivality v technologickom svete.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

Apple 1. júna 1978 predstavil produkt, na ktorom brutálne zarobil

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.