Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Znečistenie ovzdušia predstavuje dnes najväčšie riziko pre životné prostredie i zdravie ľudí.  

Všeobecne rozšíreným mylným názorom je, že znečistený vzduch sa nachádza najmä vonku, nie vnútri, a že naše domovy sú bezpečnou oázou. V skutočnosti však doma môže každý deň dochádzať k situáciám, kedy sme vystavení takému znečisteniu vzduchu, ako keby sme stáli uprostred rušnej križovatky. Spoločnosť IKEA sa v rámci svojej udržateľnej stratégie zamerala aj na túto problematiku a navrhla čistič vzduchu FÖRNUFTIG, aby čo najviac ľudí mohlo bývať v zdravšej domácnosti. Na Slovensku sa čistič vzduchu FÖRNUFTIG začne predávať od 1. marca 2021. Cena výrobku bez filtra bude 49,99 EUR.

Pretože trávime viac času v interiéroch, vzduch vnútri sa stáva dôležitým faktorom pre zdravie a našu pohodu. Čistič vzduchu FÖRNUFTIG filtruje častice a plyny pomocou filtra Hepa 12 a uhlíkového filtra. Či už ide o znečisťujúce látky, chemikálie, peľ, prach či pachy, čistič vzduchu je veľmi efektívny a zachytáva väčšinu vecí vo vzduchu.

IKEA už dlhé roky bojuje proti znečisťovaniu ovzdušia vlastnými prevádzkami, a to postupným vyraďovaním nebezpečných chemikálií, aby počas celého životného cyklu výrobku zabránila škodlivému pôsobeniu na zdravie ľudí alebo na životné prostredie. Napríklad, v prípade formaldehydu stanovila IKEA pre materiály vyrobené na báze dreva nižšie hraničné hodnoty, než určuje samotná európska norma. Ďalším cieľom je pomôcť  ľuďom s prístupom k čistému vzduchu v domácnosti. „V každej domácnosti sa nachádza špecifická zmes znečisťujúcich látok, ktorá závisí od životného štýlu, klímy a samotnej budovy. Ľudia na celom svete však nebezpečenstvo znečisteného vzduchu podceňujú, keďže ho nie je vidieť ani cítiť. V IKEA veríme, že čistý vzduch v domácnosti by nemal byť luxusom. Preto jednou z našich hlavných priorít pri vývoji čističa vzduchu FÖRNUFTIG bolo dosiahnuť nízku cenu samotného čističa aj filtrov. Čistý vzduch je jednoducho základom zdravého života v domácnosti,“ dodáva Anna Šimončičová, líderka udržateľnosti IKEA Bratislava.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je znečistené ovzdušie hlavnou príčinou srdcových problémov, mozgovej porážky, respiračných ochorení i rakoviny. Okolo 90 % ľudí na svete dýcha deň čo deň znečistený vzduch vonku i v interiéri, čo každoročne spôsobuje milióny predčasných úmrtí.

Značky: