Roomba 980 je prvý robotický vysávač spoločnosti iRobot s inteligentnou vizuálnou navigáciou, jednoduchým ovládaním pomocou smartfónovej aplikácie a Wi-Fi pripojením.

Spoločnosť iRobot dnes oficiálne predstavila novú generáciu robotických vysávačov Roomba. Model Roomba 980 sa začne predávať 1. marca 2016 s odporúčanou cenou 999 EUR s DPH.

Roomba 980 prináša výrazné novinky v podobe smartfónovej aplikácie a komunikácie cez cloud. Novinkou je aj vylepšená inteligentná vizuálna navigácia + výrobca zabudoval viacero vylepšení oproti predchádzajúcej verzii. Za zmienku stojí napr. automatické zvýšenie výkonu vysávania na kobercoch a celkovo precíznejšie a systematickejšie vysávanie. Recenziu s poznatkami z testovania Roomby 980 nájdete v marcovom vydaní magazínu touchIT.

Naše redakčné video, v ktorom predstavujeme vlastnosti a fungovanie robotického vysávača iRobot Roomba 980

Unikátny systém navigácie

Roomba 980 sa v domácnosti naviguje pomocou technológie iAdapt 2.0. Využíva aj kameru, ktorou sníma svoje okolie. Na rozdiel od konkurenčných riešení, Roomba nemapuje okolie snímaním stropu, ale reálne zaznamenáva objekty okolo seba. Ako prvý robotický vysávač využíva patentovanú technológiu vSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping) a pomocou kombinácie senzorov a kamery vytvára počas vysávania mapu priestoru. Vďaka tomu presne vie, kde už bola a ktoré miesta ešte musí povysávať. Nakoľko k 100% navigácii potrebuje kameru, v tme je kvalita vysávania o trochu horšia. V šere sa však v dome ešte vyzná.

Roomba vytvára novú mapu pri každom vysávaní a dokáže povysávať dom alebo byť s maximálnou rozlohou 185 m2, po schodoch ešte chodiť nevie :). Na jedno nabitie vydrží až dve hodiny a ak je to potrebné, vráti sa na nabíjaciu stanicu a po dobití pokračuje vo vysávaní ďalej. Pomocou virtuálnej steny Dual Mode môžete vyčleniť upratovanú oblasť alebo zabrániť vo vysávaní napríklad v okolí misiek pre domáce zvieratá alebo v blízkosti citlivých káblov.

Systém navigácie v praxi

Intenzívnejšie vysávanie vďaka novým technológiám

Roomba 980 dokáže vďaka funkcii Carpet Boost automaticky zvýšiť výkon motora pri vysávaní kobercov až dvojnásobne. Intenzívnejšie vysávanie znečistených miest sľubuje funkcia Dirt Detect a efektivitu vysávania majú zvýšiť aj bezštetinové kefy AeroForce, na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú vlasy a nie je potrebné ich tak často čistiť.

Princíp fungovania bezštetinových kief AeroForce

Novinka v znamení mobilnej aplikácie

Vysávač môžete ovládať pomocou mobilného telefónu a to v rámci domácnosti, ale aj cez internet. Mobilná aplikácia iRobot HOME je dostupná pre systémy iOSAndroid a umožňuje používateľom pripojiť Roombu 980 k sieti Wi-Fi a priamo cez aplikáciu nastaviť plán vysávania, jeho parametre, ovládať zariadenie na diaľku smartfónom a sledovať rôzne štatistiky, týkajúce sa vysávania. K Roombe 980 sa pripojíte jednoducho pomocou návodu priamo v aplikácii. Podmienkou však je, aby bola Roomba v dosahu Wi-Fi a mobilné zariadenie malo prístup na internet.

Roomba 980 komunikuje cez cloud. Vysávač treba pripojiť pomocou mobilnej aplikácie, je to jednoduché

Roomba 980 komunikuje cez cloud. Vysávač treba pripojiť pomocou mobilnej aplikácie, je to jednoduché

Jednotka (a dvojka) na trhu

Spoločnosť iRobot sa na tlačovej konferencii pochválila výborným podielom na trhu. Na Slovensku sa predalo už viac ako 45 000 vysávačov iRobot, pričom za minulý rok to bolo 8 700. Značka má v rámci robotických vysávačov takmer 90% podiel na našom trhu, takže je jednoznačným lídrom v danom segmente.

Celkovo jej patrí druhá priečka so 17,2% podielom trhu za rok 2015. Jednotkou na trhu je Electrolux s 25,5%. Ten však vyrába iba klasické (nerobotické) vysávače. Recenziu s našimi poznatkami z testovania Roomby 980 nájdete v marcovom vydaní magazínu touchIT.

iRobot sa pochválil silnými predajnými výsledkami za minulý rok. V decembri dominoval trhu s klasickými aj robotickými vysávačmi

iRobot sa pochválil silnými predajnými výsledkami za minulý rok. V decembri dominoval trhu s klasickými aj robotickými vysávačmi

 

Viac o téme

Robotický vysávač iRobot Roomba 980

VIDEO touchIT: iRobot predstavil na našom trhu robotický vysávač Roomba 980

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit