Telefóny s čipom Helio P60 budú určené pre každého, kto si myslí, že iPhone X je príliš drahý.

MediaTek Helio P60 s podporou AI je čip, ktorý oficiálne debutoval na MWC 2018 pred pár hodinami. Je zaujímavé sledovať dynamické dianie na trhu so smartfónmi. Zatiaľ čo iPhone X a Samsung Galaxy S9 tlačia ceny hore, tak zariadenia strednej triedy sa tešia čoraz väčšej popularite, ale ceny si držia stále na rovnakej úrovni.

Vytvorenie úplne novej kategórie smartfónov pre rok 2018 nám MediaTek predstavuje ako radu New Premium. Budú to zariadenia, ktoré ponúkajú vyšší výkon a funkcie, ale v cenách mid-range zariadení (zariadení strednej triedy). Inými slovami, zoznam telefónov v strednej triede sa v nasledujúcich mesiacoch môže dramaticky zmeniť.

Výkon zameraný na telefóny strednej triedy

Nová je skutočnosť, že čip MediaTek Helio P60 má osem jadier so zabudovanou AI priamo do čipovej sady. Snaží sa tak konkurovať procesorom Qualcomm tým, že ponúka octa-core big.LITTLE konfiguráciu pri 12nm výrobnom procese.

Tento výkon je v porovnaní s predchodcami Helio P23 a Helio P30, vyšší až o 70 %. O 70 % je vyšší aj výkon GPU. Okrem osemjadrového procesora sa využíva ako nové GPU Mali G72 MP3 s frekvenciou až 800MHz.

A hoci to nie je najvýkonnejšia čipová sada od MediaTek, ktorou je aktuálne Helio X30, tak čip Helio P60 je určený pre strednú triedu telefónov, ktoré budú hýbať trhom. Mohli sme počuť od výrobcov smartfónov v priebehu posledných pár rokov, že zatiaľ čo predstavujú každoročne svoje vlajkové modely, tak ich najvyššie zisky prichádzajú práve z predajov zariadení strednej triedy. P60 je navrhnutý tak, aby sa stal budúcnosťou zariadení tejto kategórie.

Zvýšte životnosť batérie

Okrem zvýšenia výkonu o 70 %, Helio P60 sľubuje celkovú efektivitu navýšenú o 12 % a dosiahne sa tak až o 25 % vyššia efektivita v situáciách, keď využívate zariadenia na náročné úlohy akými sú napríklad 3D hry.

Výsledkom je, že váš nový telefón bude efektívnejšie spravovať čerpanie energie z batérie. Technológia CorePilottechnology má prerozdeliť pracovné zaťaženie na osem jadier pre optimálny výkon. Práve toto riešenie má dopomôcť zbaviť sa najväčšieho problému smartfónov. Tým je bez debaty poväčšine iba jednodňová výdrž na jedno nabitie.

AI a fotografovanie

AI (umelá inteligencia) je nové módne slovo, ktoré práve teraz využíva každý výrobca telefónov a čipov. MediaTek s Helio P60 pokračuje v trende. Architektúra NeuroPilot AI spoločnosti MediaTek prináša do čipsetu funkcie ako rozpoznávanie tváre, identifikáciu objektov a scén a je kompatibilná so systémom Android Neural Network spoločnosti Google s podporou TensorFlow, TF Lite, Caffe a Caffe 2.

Pre bežného používateľa to znamená, že vývojári budú môcť priniesť aplikácie AI na všetky smartfóny s čipom Helio P60.

Výrobcovia telefónov tiež môžu využívať nové možnosti fotoaparátu vďaka tomu, že nová čipová sada podporuje duálnu kameru s rozlíšením 20 Mpx + 16 Mpx, alebo jednu kameru s rozlíšením až 32 Mpx.

V podstate sa v strednej kategórii ani nedočkáme kamery s rozlíšením vyšším ako je strop 32 Mpx. Toto je skôr spôsob akým MediaTek prezentuje možnosti kamery ako bokeh v reálnom čase, fotenie proti svetlu, redukciu šumu, režim portrét a kvetina s rýchlosťou AI.

Ktoré telefóny budú mať Helio P60?

Helio P60 bude poháňať inteligentné telefóny určené pre zákazníkov, ktorí nechcú utrácať veľa peňazí za vlajkové lode, ale výrobcovia telefónov budú musieť nový MediaTek P60 najprv implementovať do zariadení.

Momentálne nie sú oznámené žiadne oficiálne zariadenia, ktoré by mali obsahovať Helio P60. Spoločnosť MediaTek však v minulosti spolupracovala s firmami Lenovo, Xiaomi, Meizu, Oppo a ďalšími veľkými pojmami mobilného priemyslu a považuje ich za svojich partnerov smartfónov kategórie „New Premium“.

Je pravdepodobné, že viac informácií o novinke P60 sa dozvieme až v júni na výstave Computex 2018, ktorá sa bude konať v domovskej krajine spoločnosti MediaTek.

zdroj: techradar

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Na Slovensko prichádza ďalší výrobca smartfónov. Tešte sa na skvelý pomer cena/výkon

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.