Microsoft musí v rámci systému splniť nariadenia DMA.

V posledných mesiacoch sa často skloňuje nariadenie Európskej únie o digitálnych trhoch označované aj pod skratkou DMA (Digital Markets Act). Pojednáva o viacerých záležitostiach v rámci digitálnych služieb. O niektorých sme informovali už skôr a týka sa aj programov na četovanie. V prípade operačného systému Windows máme tentoraz na mysli slobodu vybrať si prehliadač. Microsoft popísal túto situáciu aj na svojom blogu.

To sa dalo aj doteraz, avšak používatelia, ktorí pochádzajú z Európskeho hospodárskeho priestoru a Európskej únie, musia dostať na výber, aké služby chcú využívať. Navyše nesmú byť viazané a podmienené inými službami. V jednoduchosti spresnené, výrobca operačného systému vám umožňuje odinštalovať prehliadač Edge, ktorý je chápaný ako integrálna súčasť.

Problémy s IE

V minulosti sa Microsoft dostal do viacerých sporov ohľadne jeho pôvodného prehliadača Internet Explorer. Ten ešte v časoch operačného systému Windows 98 vyvolal nevôľu u konkurencie tým, že poskytoval Microsoftu nespravodlivú konkurenčnú výhodu. Používatelia nemuseli tento prehliadač hľadať na internete a mali ho ako súčasť systému. To by možno nebol až taký problém, ak by išlo o dobrovoľnú súčasť.

Prehliadač však bol napevno integrovaný v rámci systému. Výrobca zašiel až tak ďaleko, že Internet Explorer bol neoddeliteľnou súčasťou a bol prepletený aj s Prieskumníkom. Do Prieskumníka stačilo zadať namiesto adresárovej štruktúry internetovú adresu a prostredie sa prispôsobilo na prehliadač internetu.

Toto sa zmenilo

Firma nové pravidlá zapracovala prostredníctvom aktualizácie a u väčšiny používateľov by sa mali prejaviť do apríla 2024. Okrem toho, že si budú môcť odstrániť prehliadač Edge, budú môcť odomknúť aj Panel úloh a panel widgetov na webové aplikácie a informačné kanály tretích strán. Pre používateľov ide o možnosť a nie nutnosť. Z toho, čo sledujeme za posledné mesiace zo strany Microsoftu, predpokladáme, že bude aj naďalej promovať svoje produkty v rámci systému, ako napríklad zálohovanie v službe OneDrive.

Windows-dma-porovnanieZdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.