Len pred pár mesiacmi prišli na trh prvé poriadne VR headsety. Okrem lepšieho obrazu by sme si však priali aj odstrániť spleť káblov.

Ak správne nastavíte HTC Vive, získate skvelý zážitok vo virtuálnej realite. Len keby sa vám pod nohami nemotal ten dlhý kábel, však?

Výskumníci z MIT pracujú na technológii prenosu signálu pomocou milimetrových vĺn. Tie pracujú vo frekvenčnom pásme od 24 GHz. Prenosová rýchlosť a stabilita signálu je vraj dostatočná na to, aby technológia nahradila HDMI kábel.

Ako to však býva s experimentálnymi technológiami, ani tzv. mmWaves nie sú ešte pripravené na reálne použitie. Problémom je skutočnosť, že vysielač je smerový a pracuje s úzkymi „prúdmi“ signálu – pri chodení po miestnosti by signál jednoducho vypadával.

Tím v MIT však pracuje na riešení s názvom MoVR. Systém pracuje s mmWaves technológiou, ale vysielač sleduje polohu prijímača a automaticky upravuje svoj smer. Tak je možné dosiahnuť VR so slobodou pohybu po miestnosti aj bez výpadkov signálu. Vďaka rýchlosti mmWaves je oneskorenie signálu prakticky nepozorovateľné – len 10 ms.

Momentálne je technológia takpovediac v plienkach. Prvé prototypy sú nespratné a správne nastavenie je komplikované aj pre autorov projektu. Je jasné, že MoVR je ešte ďaleko od uvedenia na trh, výskuníci sa momentálne zameriavajú na zlepšenie funkcionality, zmenšovanie zariadenia na veľkosť smartfónu a na umožnenie podpory viac ako jedného headsetu z jedného vysielača.

Zdroj: Tom’s Hardware