Kúpiť si papierovú alebo elektronickú knihu?

Alebo ešte lepšia otázka, čítať knihy na špecializovanej čítačke alebo cez obyčajný smartfón? Používal som aj čítačku kníh, ale viac som si zvykol na smartfón. Predsa len ten nosím stále a ich veľkosť je dnes už naozaj nezanedbateľná. Skrátka, sú väčšie, ako by som si želal. Čítanie elektronických kníh je na nich podstatne lepšie ako kedysi.

Netvrdím, že je to ten istý zážitok a čítačka má svoje opodstatnenie. Najväčšie v tom, že vydržia na jedno nabitie týždne a zobrazenie strán sa naozaj podobá na klasickú knihu. Veľkosť čítačky tomu tak nejak zhruba odpovedá. Nebude unavovať vaše oči a máte zariadenie vyhradené na čítanie kníh prípadne PDF dokumentov ak máte dostatočne veľkú uhlopriečku čítačky.

Smartfón je ale niekedy, u mňa vždy praktickejší. Mám ho totiž stále pri sebe, čítať môžem kedykoľvek mám chuť a pár minút. Čítavam aj v čase, keď čakám na nástup do lietadla alebo v lietadle. Nemusím sa rozhodovať, či budem vyťahovať z batožiny aj čítačku. Už som ju vlastne vytiahol – mobil. Zvykol som si používať Knihy Play.

Aplikácia priamo od Googlu, ktorá síce nie je úplne najviac nabitá funkciami, ale je pohodlná. Postačuje mi a dá sa v nej dobre vyznať. Ja oceňujem že v istých prípadoch môžem čítať aj cez webový prehliadač priamo na počítači. Najmä vtedy, keď mám konvertibilný notebook a môžem ho otočiť na výšku. Nosím powerbanku a tak trochu eliminujem problém s rýchlejším vybíjaním telefónu, pričom v tomto s čítačkou e-kníh súperiť nemôže.

Môžem v nej zvýrazňovať pasáže viacerými farbami, urobiť si záložku aktuálnej strany ťuknutím prsta vpravo hore a to všetko sa mi synchronizuje na Google Drive. Ak teda vymením telefón, stačí nainštalovať Knihy Play a všetko sa zosynchronizuje. Pokračujem v čítaní tam, kde som pri konkrétnej knihe prestal a to je super. Toto si ale pamätá aj hardvérová čítačka kníh.

Spočiatku som si kupoval e-knihy striedmo a rozhodoval som sa, ktorú si chcem prečítať v papierovej alebo elektronickej podobe. Postupne si však kupujem e-knihy. Práve kvôli zvýrazňovaniu pasáží. Následne si môžem tieto pasáže prechádzať. Zvýrazňovať síce môžem aj na papieri ale na smartfóne sa mi to nakoniec osvedčilo viac.

Prekáža mi aj to, že hardvérové čítačky sú spomalené zariadenia. Viem, že na to otočenie strany veľkú rýchlosť netreba. Prechádzanie medzi knihami je neskutočne pomalé, snáď až nereálne. Nehovoriac o tom, keď sa snažíte niečo nájsť.

Aj preto u mňa nakoniec zvíťazil smartfón a aplikácia Knihy Play (označovaná aj ako Knihy Google Play).

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Ondrej odporúča: Cestovateľská aplikácia Tripit

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.