Základom je jedinečná flexibilná konštrukcia.

Je to už pomerne dávno, čo bol predstavený prvý skladací telefón na svete. Najväčším popularizátorom je rozhodne spoločnosť Samsung, ktorá od roku 2019 stihla predstaviť už päť generácií svojho skladacieho telefónu Galaxy. Medzi ďalších, mierne konzervatívnych výrobcov, patrí aj spoločnosť Motorola, ktorá pred pár rokmi oživila legendárnu sériu razr a zaodela ju do moderného dizajnu, čiže ju vybavila flexibilnými displejmi, pričom zachovala jej podstatu. Stále ide o véčka.

Motorola si je pravdepodobne vedomá, že v segmente “veľkých skladacích telefónov” nemôže konkurovať spoločnostiam ako Samsung, Oppo, OnePlus alebo Xiaomi, tak sa venuje oblasti, v ktorej je skutočne silná. Z nej však dokáže získať aj pomerne veľa inšpirácie, aby prinášala koncepty, ktoré sa môžu v budúcnosti presadiť a stať sa úspešnými.

Motorola Adaptive Smartphone ConceptZdroj: Motorola
Motorola Adaptive Smartphone Concept

Motorola iba pred pár dňami predstavila svoj Adaptive Smartphone Concept, zariadenie so systémom Android, ktoré je flexibilné. Nejde pritom iba o displej, ale o zariadenie ako celok. Práve tento dizajn by mohol predstavovať ďalší vývojový stupeň skladacích zariadení, pričom tie by sa mohli začať používať celkom novým spôsobom. 

Koncept spoločnosti Motorola vychádza z doterajších pokrokov v oblasti skladacích a rolovateľných zariadení. Koncept pritom obsahuje 6,9-palcový FHD+ pOLED displej, ktorý možno ohýbať a tvarovať do rôznych tvarov. Po smartfóne by nám ako ďalší možný tvar pravdepodobne napadli hodinky alebo náramok, avšak tento koncept je možné využívať napríklad ako zariadenie na online konferencie, ktoré je okrem “statívu” súčasne vybavené aj 4,6-palcovým displejom.

Motorola Adaptive Smartphone ConceptZdroj: Motorola
Motorola Adaptive Smartphone Concept

Motorola neprekvapivo demonštruje aj ďalšiu možnosť konštrukcie. Je ju totiž možné celkom ovinúť okolo zápästia, čím sa toto zariadenie prepne do režimu, ktorý pripomína prostredie externého displeja véčka Razr Ultra. Pokiaľ by však bolo toto koncepčné zariadenie na ruke ešte nejako dodatočne zafixované, tak by sa dalo používať aj ako športtester.

Hoci Adaptive Smartphone Concept vyzerá výborne, Motorola o jeho ďalšom osude neprezradila nič. Nie je preto známe, kedy, a či vôbec, sa toto zariadenie dostane na trh. Nechajme sa však prekvapiť. Inovácie nezastavíme.

Zdroj: Droid-life

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.