Finančná správa Slovenskej republiky má za sebou konečne niekoľko úspechov. Počas uplynulého víkendu bola zlikvidovaná nelegálna výrobňa cigariet a následne v pondelok predstavila mobilnú aplikáciu, ktorá je určená na to, aby turisti prichádzajúci na Slovensko mimo krajín EÚ si mohli jednoducho nárokovať vrátenie vyrúbenej dane z pridanej hodnoty na určité tovary zakúpené na našom trhu.

Izraelská spoločnosť Refundit, za ktorou stoja aj autori veľmi známej navigačnej aplikácie Waze si vybrali Slovensko preto, aby si dobre otestovali jej funkčnosť. Veľkosť Slovenska je na to ideálna, prístup na internet už v našej krajine nie je väčší problém, aspoň vo veľkých mestách nie a navyše Slovensko z oslovených krajín reagovalo najrýchlejšie a najpružnejšie.

O tom, že pre Slovensko je toto testovanie naozaj významné, svedčí aj to, že tlačovej konferencie, ktorá sa konala pri oznámení testovania aplikácie Refundit sa zúčastnil aj predseda vlády, Peter Pellegrini. Okrem neho tu bol aj podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, prezident finančnej správy František Imrecze a zakladatelia aplikácie Refundit, izraelskí podnikatelia a start-upisti, Uri Levine a Ziv Tirosh

Podľa slov predsedu vlády by Slovensko nakoniec mohlo na tom, že turistom z tretích krajín vráti DPH nakoniec aj dobre zarobiť. Pripomeňme, že tento proces sa dnes realizuje tak, že turista predloží pri odchode zo Slovenska účty od nakúpeného tovaru, vyplní papierový formulár, pripojí k tomu platnú letenku a palubnú vstupenku, vyčká si v rade (ak má na to čas) a potom očakáva vrátenie peňazí, ktoré sa neskôr odošlú na jeho účet. Celý tento proces realizujú dnes agentúry, ktoré si za vybavenie tohto procesu pýtajú 40 až 60 % vrátenej sumy.

„V dôsledku súčasnej zdĺhavej byrokracie približne 90% DPH, ktorá by mohla byť vrátená, vrátená reálne nie je. Ročne je to asi 23 miliárd eur, ktoré sa k turistom späť nevrátia,“ vysvetlil Uri Levine, spoluzakladateľ a predseda spoločnosti Refundit, ktorý sa preslávil aj založením aplikácie Waze. Aj táto aplikácia sa mimochodom testovala na Slovensku ako na prvom mieste na svete.

Podľa Petra Pellegriniho tým, že sa celý tento proces zjednoduší, budú aj turisti u nás nakupovať viac. Či to bude naozaj tak, môžeme len dúfať. Celý proces by potom prebiehal tak, že turista pri odchode zo Slovenska naskenuje účet a palubnú vstupenku a nečaká v žiadnom rade. Obíde takto aj sprostredkovateľské agentúry. Zároveň by to malo na Slovensko prilákať viac turistov. Slovensko by na tom mohlo zarobiť, minister financií Kažimír zo zavedenia tejto aplikácie neočakáva negatívny výsledok. Aplikácia by mala byť dostupná pre obe platformy smartfónov, na jej použitie sa vyžaduje bezplatná registrácia a na jej použitie treba internet.

Aplikácia by sa mala začať reálne testovať v na konci tohto roka, na začiatku budúceho roka by mala byť k dispozícii turistom. O nákladoch na vývoj a testovanie aplikácie sa jej autori vyjadrili vyhýbavo. Autori aplikácie sa snažia dostať aj do ostatných krajín, spomínala sa však hlavne Európa.

Pre Slovákov by pritom bolo najzaujímavejšie to, aby si mohli takto jednoducho nárokovať vrátenie DPH z takých mimoeurópskych krajín ako je napr. Egypt, Thajsko alebo Maroko. O tom však zatiaľ autori aplikácie Refundit reálne neuvažujú, aspoň nie v dohľadnom čase.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.