Zdá sa, že Qualcomm mení zaužívanú stratégiu.

Vlajkové lode každoročne pútajú najväčšiu pozornosť používateľov smartfónov. Je to nielen kvôli ich zlepšujúcim sa fotoaparátom, ale aj kvôli ich výkonu, ktorý otvára nové možnosti. Qualcomm je spoločnosťou, ktorá vo svojej histórii má iba málo prešľapov, pričom so svojou sériou čipových sád Snapdragon 8 ponúka skvelý výkon a efektivitu. Jedna vec sa však týmto čipsetom dá vytknúť. Rozhodne nie sú lacné, aj keď v uplynulých rokoch im z druhej vlny veľmi dobre sekundovali čipové sady série Snapdragon 7. 

Pokým čipy série Snapdragon 8 sú určené pre vlajkové telefóny, tak Snapdragon 7 sú určené pre telefóny strednej triedy. V uplynulých mesiacoch sa však nedalo nevšimnúť, že výrobcovia smartfónov sú v „malej prestavbe“ ich hardvérovej ponuky, na ktorú reagujú aj predĺženou softvérovou podporou. Aktuálne sa však zdá, že na meniacu sa situáciu reaguje aj Snapdragon, pretože údajne pripravuje odľahčenú verziu aktuálnej vlajkovej čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3.

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: NapiDroid
Snapdragon 8 Gen 3

Na základe doterajších skúseností je isté, že nejde o Snapdragon 8 Gen 4, pretože príchod tejto čipovej sady sa očakáva až koncom tohto roka. Je potrebné poznamenať, že v aktuálnom úniku má prsty leaker Digital Chat Station. Tento zdroj informoval o čipovej sade s kódovým označením SM8635, ktorá na základe číselného označenia pravdepodobne patrí do série Snapdragon 8.

Čipová sada s označením SM8635 by mala byť vybavená jadrom ARM Cortex X4 s taktovacou frekvenciou 2,9 GHz a GPU Adreno 735. Zdroj okrem toho tvrdí, že čipová sada v testoch AnTuTu získala viac ako 1,7 milióna bodov, čo znamená, že výkon tejto sady je vyšší ako pri verzii Snapdragon 8 Gen 2. Práve toto skóre naznačuje, že sada SM8635 je odľahčenou verziou čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 (SM8650-AB).

Práce na čipovej sade SM8635 už skôr potvrdil aj leaker Roland Quandt, ktorý dodáva, že pod označením SM7675 sa ukrýva Snapdragon 7+ Gen 3.

Zdroj: Gizmochina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.