Na svojom mieste mohol byť milióny rokov.

Veľký meteorit je doteraz posledným zaujímavým nálezom, ktorý na povrchu Marsu objavil rover Curiosity. Informuje o tom portál Mashable.com.

Rover objavil meteorit pri hore Mount Sharp, kde sa aktuálne pohybuje. Ide o pomerne veľký nález, keďže meteorit má v priemere asi stopu, teda viac než 30 centimetrov. Na Zemi sú takéto meteority vzácne, ako sa dočítate v našom nedávnom článku, pretože v hustej pozemskej atmosfére sa rozpadávajú, alebo vplyvom trenia o vzduch silne zahrievajú a vyparujú, prípadne aj úplne zaniknú ešte pred dosiahnutím zemského povrchu.

NASA túto skalu z vesmíru hneď aj pomenovala. Dostala názov Kakao – asi pre priehlbinu, vyplnenú hnedou marťanskou pôdou, ktorá môže tento nápoj pripomínať. Podľa agentúry neexistuje spôsob, ako datovať čas dopadu tohto telesa, ale pokojne môže na svojom mieste ležať milióny rokov. Na červenej planéte nie sú zrážky a rieky, ktorých toky by ho mohli presunúť ďalej, a nie je tam ani vegetácia, ktorá by ho mohla schovať pod novovytvorené pôdne vrstvy. Toho by boli schopné jedine povestné marťanské piesočné búrky, ktoré niekedy zahalia celú planétu.

Pre zaujímavosť, vedci odhadujú, že na Zem denne dopadne z vesmíru približne 48,5 tony meteorického materiálu. Ako však bolo spomenuté, veľká časť vyparí v atmosfére alebo spadne do oceánu, ktorý pokrýva viac ako 70 % planéty.

Na našej planéte bolo doposiaľ objavených viac ako 60 000 meteoritov. Podľa NASA drvivá väčšina z nich pochádza z asteroidov a len málo z nich má pôvod na Marse alebo na Mesiaci.

Čo sa týka roveru Curiosity, jeho prevádzka bola pôvodne odhadovaná na jeden marťanský rok, teda 685 dní. Funguje však už viac ako desať pozemských rokov.

Zdroj: Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.