Takéto veľké meteority sú zriedkavé.

Meteory môžu byť úchvatným divadlom na nočnej oblohe, ale zároveň nám tieto vesmírne kamene môžu poskytnúť aj zaujímavé informácie o našej planéte. Napríklad takmer osemkilogramový meteorit, ktorý bol nedávno nájdený v Antarktíde, môže podľa portálu Gizmodo.com viac osvetliť vznik Zeme.

Výskumníkom, ktorí na povrchu Antarktídy hľadali meteority, sa podarilo nájsť v tamojšej tundre až päť exemplárov, vrátane spomínaného osemkilového. Hoci menšia veľkosť meteoritu nevylučuje jeho efektívnosť pre výskum, nájdenie takýchto veľkých vesmírnych kameňov je zriedkavé, pretože sa v pozemskej atmosfére rozpadávajú, alebo vplyvom trenia o vzduch silne zahrievajú a vyparujú.

Spomínaný meteorit našli výskumníci pod vedením Marie Valdesovej, vedeckej pracovníčky Fieldovho múzea a Chicagskej univerzity, priamo na snežnom povrchu Antarktídy, kde jeho čierne sfarbenie kontrastovalo s bielym snehom. Práve Antarktída je ideálnym miestom na nájdenie relatívne neporušených vesmírnych kameňov, pretože jej suché podnebie zabraňuje nadmernému zvetrávaniu v priebehu času. Valdesová odhaduje, že z desiatok tisíc meteoritov, ktoré sa našli v Antarktíde, je len asi 100 takých veľkých ako ten, ktorý našiel jej tím.

Výskumný tím Márie Valdesovej s nájdeným meteoritom
Výskumný tím Márie Valdesovej s nájdeným meteoritom

Týchto päť meteoritov budú odborníci analyzovať v Kráľovskom belgickom inštitúte prírodných vied s cieľom zistiť, či nám môžu pomôcť dozvedieť sa viac o tom, ako vznikla Zem a aký druh horninového materiálu sa môže nachádzať hlboko pod povrchom našej planéty v jej jadre.

To ale nemusí byť všetko, keďže meteority sú väčšinou zvyškami úlomkov komét. Keď tieto úlomky dopadnú na Zem, môžu odhaliť podrobnosti o iných častiach vesmíru, ktorými prešli, vrátane tých z čias raného vesmíru. Nájdené meteority nám tak môžu pomôcť odvodiť ďalšie stavebné prvky, ktoré pomohli našej planéte sformovať sa ako obývateľnému svetu.

Keďže pátranie po mimozemskom živote prinieslo v poslednom desaťročí len veľmi málo výsledkov, vedci stále hľadajú ďalšie stopy, ktoré by im pomohli nájsť nové spôsoby, ako odhaliť cudzí život na exoplanétach a iných svetoch. Tento proces môže do veľkej miery uľahčiť skúmanie materiálov, z ktorých sú meteority zložené, pretože nám môžu veľa povedať o materiáli materských kozmických telies.

Zdroj: Gizmodo.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.