Menej káblov a lepší zážitok.

Virtuálnu realitu od HTC, okuliare Vive, sme si vyskúšali už na veľtrhu IFA. Výrobca medzičasom odložil jej vydanie na apríl. Dôvodom bolo viacero vylepšení, ktoré HTC integrovalo do zariadenia. Zmenil sa dizajn a pribudla predná kamera. Tá má uľahčiť kontakt s okolitým svetom aj počas „pobytu“ vo virtuálnej realite.

Helma je teraz kompaktnejšia a ponúka nový dizajn popruhu, ktorý zaisťuje väčšiu stabilitu a rovnováhu. Zdokonalený vizuálny systém s jasnejším displejom a vylepšeniami obrazu ponúkne ešte hlbší pocit z virtuálneho zážitku. S týmito tvrdeniami výrobcu súhlasíme, obraz je vyhladený a nespozorovali sme žiadne pixely. VR okuliare sa nosia pohodlnejšie v porovnaní s modelom, ktorý sme si vyskúšali na IFE. Všimli sme si, že aktuálny dizajn zariadenia využíva o poznanie menej káblov.

Rýchlejšie bolo aj kalibrovanie. Na IFE trvalo úvodné nastavenie okuliarov skoro 15 minút, teraz sme ich mohli používať takmer hneď po nasadení. Dioptrické okuliare sme si však museli dať opäť dole a helma v rámci kalibrácie nezohľadňuje optické vady oka. Tak ako na IFE, aj teraz sme mali k dispozícii ukážku, v ktorej sme sa dostali na potopenú loď a otvárali sme truhlice a pohybovali sa po palube. Zážitok z virtuálnej reality bol výborný, asi najlepší v porovnaní s ostatnými technológiami, ktoré sme mohli vyskúšať.

Rok virtuálnej reality?

Tento rok sa dostane na trh virtuálna realita Oculus Rift. Príde na prelome marca a apríla a bude stáť 700 EUR. V apríli sa začne predávať aj HTC Vive Pre, cenu zatiaľ nepoznáme. A na trh sa chystá aj virtuálna realita pre hernú konzolu PlayStation. V prípade PlayStation VR nepoznáme ani cenu, ani dátum vydania. Už teraz sa však tešíme na porovnávanie všetkých technológií. Niečo iné je porovnávať rôzne verzie prototypov, ktoré nám výrobcovia prezentujú na výstavách a niečo iné je vyskúšať si finálne produkty bez obmedzení. V pohodlí domova alebo redakcie.

htc_vive_ces_01

Aktuálna generácia virtuálnej reality HTC Vive Pre

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit