Na výstave IFA v Berlíne sme si vyskúšali zariadenie pre virtuálnu realitu, ktoré nás poriadne prekvapilo.

HTC VIVE je vyvíjané v spolupráci s firmou Valve a bola to zatiaľ najvernejšia virtuálna realita, akú sme mohli vyskúšať.

HTC Vive_White_nowatNa dokonalý zážitok ale treba samostatnú miestnosť,  v ktorej sa budete pohybovať. Súčasťou sú okuliare, ktoré si nasadíte na oči, ďalej slúchadlá a centrálna jednotka.

Centrálna jednotka HTC VIVE

Centrálna jednotka HTC VIVE

Vývojármi pre tieto virtuálne okuliare sú firmy ako Vertigo Games, Bossa, Barry–Fireproof, Dovetail Games, ale aj Google. Z hľadiska obsahu HTC spolupracuje s firmami Google, HBO, ale aj Národným múzeom na Taiwane.

HTCVive3
Po nasadení na oči sa pred každým okom vytvorí obraz s rozlíšením 1200 × 1080 bodov. Obnovovacia frekvencia obrazu je 90 záberov za sekundu. Ako snímače sú v okuliaroch napr. gyroskop a merač zrýchlenia. Okrem tohto dostanete do každej ruky niečo ako joystick, ktorý zaznamenáva pohyby vašich rúk.

HTCVivePo spustení virtuálnej reality sa dostávate do úplne novej dimenzie, pričom sa pohybujete po miestnosti. Po čase zistíte, kde sú limity miestnosti a začnete sa v nej cítiť dobre.

Final-Approach Image_nowatMy sme sa počas našich skúšok dostali na potopenú loď a mohli sme otvárať truhlicu alebo pohybovať sa po palube. V ďalšej ukážke sme mohli pomocou joysticku maľovať obrázky alebo listovať vo virtuálnej knihe.

HTC_Vive_(12)Tieto okuliare zatiaľ predstavujú prototyp, treba uznať, že sme mali na sebe pomerne veľa káblov a v tejto podobe by to bolo náročné predávať. Finálna verzia by sa mala dostať na pulty predajní vo svete počas tohtoročných Vianoc. Dostupnosť na slovenskom trhu zatiaľ nepoznáme.

Z predstavenia týchto okuliarov sme pripravili aj video.

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.