Umožní to práve získané povolenie od FDA.

Neuralink je neurotechnologická spoločnosť, ktorá vyvíja implantovateľné rozhrania mozog-počítač (BCI). Spoločnosť bola založená v roku 2016 Elonom Muskom a tímom vedcov a inžinierov. Koncom roka 2022 sa Elon Musk dokonca nechal počuť, že do pol roka by spoločnosť Neuralink mala byť schopná implantovať svoje zariadenie na prepojenie mozgu a počítača do hlavy človeka. K tomuto cieľu výrazne pomôže aj práve získané povolenie, ktoré dalo testom na ľuďoch zelenú. 

Spoločnosť už skôr vykonala viaceré testy prepojenia mozgu zvierat a počítača, za čo si vyslúžila obrovskú vlnu kritiky zo strany ochrancov zvierat. Pripomeňme si, že v prípade opice sa docielilo, že dokázala ovládať kurzor myši iba svojou mysľou. Aj napriek tomu, že testy na zvieratách boli zo strany spoločnosti úspešné, Neuralink teraz ide ešte ďalej. 

Neuralink Elona Muska
Neuralink Elona Muska

Najnovší pokrok v tejto oblasti však testy posunie o úroveň vyššie, čo znamená, že teraz spoločnosť Neuralink prechádza ku skutočným testom na ľuďoch. Spoločnosť síce neoznámila, kedy a kde sa testy uskutočnia, ale predpokladáme, že po technickej stránke už má všetko potrebné pripravené.

Rozhodujúci krok, ktorý otvoril dvere k testom na ľuďoch, teraz spravil až úrad FDA (vládna agentúra USA pre správu potravín a liečiv). Neuralink sa tak približuje k svojmu cieľu vyvinúť BCI, ktorý by sa dal použiť na liečbu rôznych neurologických porúch. Musk uviedol, že tieto čipy by sa mohli použiť napríklad na obnovenie zraku alebo motorických funkcií u ľudí s ochrnutím alebo s poruchami zraku.

Neuralink Elona MuskaZdroj: TheVerge
Vlákna implantátu Neuralink

Technológia BCI

Túto technológiu vedci skúmajú už desaťročia. Niekoľko spoločností síce vyvinulo sľubné systémy, ale žiadny z nich nezískal tak potrebné schválenie od FDA. Aj v tomto smere je možné úspech spoločnosti Neuralink považovať za prelomový.

Jedno je však isté, riešenie spoločnosti Neuralink si vyžaduje invazívnu operáciu mozgu. Pacientovi sa počas zákroku implantuje systém s názvom Link, čo je malé, kruhové zariadenie, ktoré spracováva a prekladá nervové signály.

Potom sa pripojí k sérii tenkých, pružných vlákien, ktoré sa zavedú do mozgového tkaniva. Práve tieto vlákna budú zisťovať nervové signály a posielať ich do Linku, ktorý ich spracuje a prevedie na príkazy.

Dôležité je spomenúť, že nábor pacientov na klinické testy Neuralink ešte nie je spustený.

Zdroj: CNBC

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.