Všetko zapadá do novej stratégie spoločnosti.

Spoločnosť HMD Global pred pár mesiacmi odhalila svoje plány na oddelenie značky HMD od značky Nokia. Hoci toto rozhodnutie bolo pravdepodobne podmienené koncom platnosti licencie na výrobu telefónov Nokia, tak teraz môžeme byť svedkami pomerne zaujímavého kroku spoločnosti HMD. Značka sa rozhodla predstaviť svoj prvý odolný 5G smartfón, ktorý nesie označenie HMD XR21

Pokiaľ je aj vám je toto označenie povedomé, tak je to preto, lebo identické zariadenie bolo minulý rok predstavené aj pod značkou Nokia. Tento model bol síce uvedený na trh v máji 2023, avšak v októbri sa dočkal aj prísne limitovanej edície, ktorú tvorilo iba 50 kusov.

Nokia XR21 v prísne limitovanej edíciiZdroj: GSMArena
Nokia XR21 v prísne limitovanej edícii

Model HMD XR21 má so svojou Nokia dvojičkou identické nielen parametre, ale aj dizajn, teda až na logo Nokia, ktoré nahradilo logo HMD. Zariadenie prináša zvýšenú odolnosť s vojenskou certifikáciou MIL-STD-810H a certifikáciou IP69K, čo je najvyššia IP ochrana proti vode a prachu. Aj preto Nokia / HMD XR21 zvláda teploty od -20 °C do + 55 °C, ako aj pády z výšky až 1,5 metra.

Telefón je vybavený 6,49-palcovým FullHD+ displejom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz, ktorý je možné ovládať aj mokrými rukami. Ochranu displeja zabezpečuje sklo Gorilla Glass Victus. Batéria telefónu má kapacitu 4800 mAh, pri ktorej výrobca garantuje, že aj po 800 nabíjacích cykloch si zachová minimálne 80 % svojej kapacity. Odolný telefón je vybavený čipsetom Snapdragon 695 a obsahuje aj 64 Mpx hlavný a 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát

Super odolný telefón Nokia XR21Zdroj: Nokia
Superodolný telefón Nokia/HMD XR21

Batéria XR21 má kapacitu 4 800 mAh a podporuje 33 W nabíjanie. Nechýba operačný systém Android 13 s prísľubom dvoch systémových aktualizácií a troch rokov bezpečnostných aktualizácií.

HMD XR21 (6/128 GB) je možné zakúpiť iba vo farbe Midnight Black za 599,99 eur (k 15. máju 2024 je telefón vypredaný). 

Zdroj: HMD

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.