Spoločnosť Vivaldi ani počas letných dovoleniek nezaháľa a prináša svojim používateľom novinky pre obe ich stabilné verzie prehliadačov, počítačovú a mobilnú.

V priebehu týždňa boli postupne uvoľnené aktualizácie pre počítačovú a neskôr aj pre mobilnú verziu. Obe nesú označenie 3.2. Do počítačovej verzie pribudli 3 nové funkcie a bolo opravených 49 chýb. V mobilnej verzií taktiež pribudli 3 nové funkcie a taktiež 13 chýb bolo opravených.

Vylepšený režim obraz v obraze

Možnosť pozerať video v tzv. „plávajúcom“ okne, sa teší mnohej popularite medzi používateľmi a od jeho uvedenia sa s touto funkciou udialo mnoho zmien.

Tentoraz bola pridaná možnosť stlmiť zvuk prehrávaného videa priamo v „plávajúcom“ okne. Stlmiť zvuk v režime obraz v obraze je možné taktiež cez kontextovú ponuku listu alebo rýchle príkazy.

vivaldi

Nová poloha tlačidla pre zatvorenie, vylepšenie editora poznámok

Tlačidlo pre zatvorenie listu dostalo v tejto verzií vylepšenie. A tým je, možnosť presunúť tlačidlo (X) na ľavú stranu namiesto doterajšej pravej. Čiže pri nabehnutí kurzorom myšou sa namiesto faviconu stránky zobrazí tlačidlo pre zatvorenie listu.

Taktiež v nedávno pridanom rozšírenom editore pre poznámky boli pridané mnohé vylepšenia. Zistiť ako fungujú môžete priamo cez rýchly prístup z časti Poznámky alebo kliknutím pravým tlačidlom myši na akúkoľvek poznámku a zvoliť Open in Note Editor.

Vylepšenia mobilnej verzie

Čo sa týka noviniek v mobilnej verzií, tak v nej sa vývojári spoločnosti Vivaldi zamerali hlavne na rozšírené možnosti pre správu blokovania reklám a sledovania.

Teraz, majú používatelia možnosť zvoliť si z preddefinovaných zoznamov pre blokovanie reklám na stránkach z určitých krajín alebo spravovať zdroje blokovania sledovania samostatne. S touto možnosťou ste sa už mohli stretnúť v počítačovej verzií.

V prípade že chcete podporiť vývoj prehliadača Vivaldi, môžete povoliť reklamy od spoločností, ktoré sú partnermi s Vivaldi. Ako inak, je to voliteľné, čiže je to na vás.

Mobilná verzia sa chce čo najviac podobať tej počítačovej a preto spoločnosť Vivaldi pridala možnosť zobrazenia lišty listov. To vám umožní zobraziť si otvorené listy v lište vedľa seba, podobne ako v počítačovej verzií.

Menším re-dizajnom si taktiež prešla ponuka otvorených, synchronizovaných a zatvorených listov, ktorá je teraz umiestnená na dolnej časti obrazovky.

Spoločnosť Vivaldi si je sama vedomá, že tieto nové verzie nepriniesli veľa nového obsahu, ale oznamuje svojim používateľom, že na jeseň sa majú načo tešiť. Tak uvidíme 🙂

Úplný zoznam zmien nájdete na týchto odkazoch – počítačová verzia, mobilná verzia.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Prehliadač Vivaldi 3.1 má v sebe správcu poznámok

Značky: