Intel vo svojich procesoroch 12. a 13. generácie použil prvky architektúry ARM. Minulý rok sme boli svedkami toho, že operačné systémy Windows 10 a 11 ešte nedokázali správne ladiť výkon a smerovať konkrétne procesy cez silnejšie alebo úspornejšie jadrá.

Dôsledkom toho bol fakt, že tieto prenosné počítače mali spravidla kratšiu výdrž v režime na batériu ako pri procesoroch Intel 10. generácie.

Teraz je situácia lepšia, no sledujeme zaujímavý fakt. Výrobcovia sa prevažne orientujú na výkonnejšie modely označované aj ako H, ktoré uvidíte v našom teste. Je treba poznamenať, že tieto procesory sa objavujú najmä vo vybavenejších konfiguráciách, ktoré svojou cenovkou dosahujú hranicu 1000 eur alebo ju o niekoľko stoviek eur presahujú. Je to pochopiteľné, pretože pri istých porovnaniach by nedávalo zmysel použiť novší procesor, hoci zo slabšej generácie, pretože by nemusel prekonať starší procesor ešte bez rozdeľovania výkonných a energeticky úsporných jadier.

Do vyššej cenovej kategórie sa dostáva aj OLED displej, a to zväčša s vyšším ako Full HD rozlíšením. Ak už má notebook tento typ displeja, výrobca sa snaží vyťažiť maximum a používateľa zaujať aj ostatnými parametrami, ako napríklad rozlíšením, vyššou svietivosťou alebo farebným pokrytím.

Tiež treba uviesť, že procesory AMD majú vyšší kancelársky výkon a je to dôsledkom integrovanej grafiky, ktorá má svoje špecifiká. Neporazí zatiaľ najsilnejšie procesory od Intelu, no aj AMD má čo povedať v prípade, že chcete notebook na vyššie multimediálne zaťaženie, no nie priamo na hranie hier. Napríklad procesor AMD Ryzen 7 5800H je procesor z konca roku 2021 a stále má čo povedať pri porovnaní s novšími od konkurencie. Firma síce predstaví čoskoro svoje ďalšie novinky a niektoré modely už uviedla na trh, no výrobcovia zväčša radšej používajú procesory od Intelu. Je to vidieť aj na našich testoch.

Acer Swift Go 16: Vysoký výkon s platformou Intel

Ďalší zo série superľahkých notebookov a s výdržou do 6 hodín na batériu. Počítajte skôr so 4,5 hodinami výdrže vtedy, keď sa nijako nechcete obmedzovať a nešetríte energiou. Acer Swift Go je dostupný v 14“ a 16“ verzii. Do našej redakcie prišiel na test väčší model, a to so 16“ uhlopriečkou a aj vyšším rozlíšením displeja, teda až 3200 × 2000 bodov. Notebook má procesor Intel Core i7-13700H a používa integrovanú grafiku. Kapacita operačnej pamäte je 16 GB a nedá sa zväčšiť. Je to pre aktuálny model maximum.

Výrobca stavil na tenký dizajn, no portová konektivita nijako neutrpela. Ocenili sme úzke rámiky displeja ako aj kompaktnosť 16“ modelu. Je to notebook vhodný na kancelársky stôl, avšak jeho prenášanie vám nebude robiť žiadne problémy. Orámovanie displeja po bokoch je hrubé len 4,2 mm. Spodné a vrchné orámovanie na tom nie je oveľa horšie a je tu poznať niekoľko milimetrov navyše. To však z pohľadu celkového dojmu alebo ergonómie nepredstavuje žiadny problém.

Acer Swift Go 16Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift Go 16

To, že sa výrobcovi podarilo vtesnať takto veľkú plochu displeja do tela s pomerom obrazovky 16 : 10, má aj svoje menšie negatíva. Ide najmä o klávesnicu, ktorú dal výrobca v plnom formáte, a tak je tu aj numerický blok. Nevýhodou ale je, že je veľmi zúžený a na jeho používanie si treba chvíľu zvykať.

Klávesnica je podsvietená štandardnými dvomi stupňami bieleho LED svetla a väčšina klávesov F má svoju ďalšiu funkciu, napríklad aj vypnutie mikrofónu. Škoda, že výrobca neintegroval aj elektronický zámok webovej kamery.

Čítačka odtlačkov prstov je jedna z najrýchlejších, akú sme kedy na notebookoch používali. Je zároveň presná a spoľahlivá. Tvorí súčasť numerického bloku a je to zároveň tlačidlo na zapnutie a vypnutie notebooku. Má silnejší stisk, takže ho omylom nestlačíte.

Plocha touchpadu je pokrytá sklom a ide o materiál príjemný na dotyk. Notebook sa s ním dobre ovláda, no myšou to bude stále pohodlnejšie. Použitý koncept touchpadu výrobca označuje ako OceanGlass. Okrem toho sme ocenili širokú výbavu konektorov, a tak sú tu dva USB-C konektory s rozhraním Thunderbolt 4, HDMI konektor ako aj dva USB porty typu A. Dokonca nechýba ani čítačka microSD kariet alebo audiokonektor.

Jeden z najvýznamnejších prvkov v konfigurácii Swift Go je OLED displej. Podporuje zobrazenie škály 100 % DCI-P3 a HDR True Black 500. Okrem toho treba uviesť aj podporu frekvencie 120 Hz. V uhlopriečke 16“ ho výrobca dodáva s 3,2K rozlíšením, čo je spomínaných 3200 × 2000 bodov. V natívnom rozlíšení budú prvky veľmi malé aj na takto veľkej uhlopriečke. Zväčšením mierky získate veľkú zobrazovaciu plochu a zároveň jemný obraz. Vyzerá to celkovo veľmi dobre a dalo by sa povedať, že displej zároveň s hmotnosťou patria medzi dva najdôležitejšie parametre, ktorými notebook vyniká.

Pri telefonovaní cez internet alebo pripájaní sa na rôzne videokonferencie poslúži webová kamera s rozlíšením 1440p a funkciou Temporal Noise Reduction. Vďaka tomu dostanete podstatne lepší obraz aj za menej výrazných svetelných podmienok. Preverili sme to a na výsledku je to naozaj poznať. Dôležité je tiež však dodať, že mnohé videokonferenčné nástroje vám obraz vylepšia na základe svojich algoritmov, ak takúto funkciu podporujú. V základe je ale dobré mať kameru, ktorá nepotrebuje nič navyše a poskytne kvalitný obraz druhej strane.

Prehrievanie je oblasť, ktorá tu pravdepodobne nebude výnimočná, keďže notebook nemá samostatnú grafickú kartu. Má však veľmi výkonný procesor, a preto je vhodné spomenúť aj chladenie TwinAir, ktoré používa Acer v mnohých svojich notebookoch.

Sila dvoch chladičov je poznať nielen na zníženej teplote, ale aj na celkovej hlučnosti. Notebook nie je vyslovene hlučný, avšak aj v kancelárskom režime budete ventilátory počuť. To je škoda a prakticky po minimálny čas máte možnosť si z tohto počítača urobiť absolútne nehlučný kancelársky stroj tak, ako sme to videli pri iných notebookoch s integrovanou grafikou.

Chladenie výrobca navrhol tak, aby ste mali čo najnižšiu teplotu okolo klávesnice a priamo na klávesnici. Vyššia teplota je však v časti nad klávesnicou a mierne sa zahrieva aj spodná časť displeja približne do 2 cm od spodného okraja. Teplota klávesnice pri vysokom zaťažení je niečo nad telesnou teplotou. Podľa našich meraní to bolo do 38 °C. Spomínaná vrchná časť má teplotu 43,9 °C, spodná časť mala teplotu 48,9 °C.

Páči sa nám

  • Nízka hmotnosť na takto veľké telo
  • 120 Hz OLED displej
  • Vysoký výkon s Intel 13. gen
  • Plná portová výbava
  • Nízke zahrievanie s výkonným 14-jadrovým CPU

Nepáči sa nám

  • Ventilátory je počuť aj v kancelárskom režime
  • Úzky numerický blok
  • Priemerný zvuk a hlasitosť reproduktorov
  • USB-C porty sú príliš blízko seba

Cena: 1454 €

Zapožičal: Acer

Model notebooku / ParameterAcer Swift Go 16 (SFG16-71-79K7)
ProcesorIntel Core i7-13700H 3,7 ÷ 5 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Displej16″, OLED, 120 Hz, max. rozlíšenie       3200 × 2000 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, 2 × USB-A 3.1 Gen 2, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]355 × 247 × 15
Hmotnosť [kg]1,25
Model / TestyAcer Swift Go 16 (SFG16-71-79K7)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5746
3DMark 11 – Herný výkon7845
VR Mark – Orange Room2583
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1845,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:51
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]22,03 – 388,5
Faktor mobility4,68

Lenovo IdeaPad 5 Pro: AMD s vyšším multimediálnym výkonom

Toto je notebook so 16“ telom a plnou klávesnicou s numerickým blokom. Výrobca nastavil použitie tohto počítača na silnejší multimediálny stroj do kancelárie pre používateľov, ktorí sa chcú viac zamerať na 3D grafiku alebo strih videa. Tí majú možnosť použiť niektorú z dostupných verzií grafických kariet NVIDIA.

K dispozícii sú dva typy displejov, no líšia sa iba obnovovacou frekvenciou. Vo verzii, ktorá prišla na test do našej redakcie, bol použitý 60 Hz namiesto 120 Hz displeja. V rámci úplnosti ešte dodávame, že maximálna konfigurácia procesora IdeaPad 5 Pro 7. série je model AMD Ryzen 7 6800HS. Maximálna kapacita operačnej pamäte je 32 GB a pevný disk môže mať kapacitu až 1 TB.

lenovo ideapad 5 pro 16ach6Zdroj: TOUCHIT
lenovo ideapad 5 pro 16ach6

IdeaPad je vyhotovený z hliníka, čo mu dodáva zvýšenú odolnosť a zároveň sa tu aj naplno prejavilo lepšie chladenie. Zároveň patrí medzi stredne ťažké notebooky. Hmotnosť 1,93 kg bude pre mnohých akceptovateľná. Tým, že má 16“ displej, poskytne zároveň aj v kooperácii s úzkymi rámikmi veľkú plochu obrazu pri zachovaní rozumnej veľkosti na prenášanie. Zaujímavosťou je, že veko sa dá otvoriť jednou rukou, čo dnes ani zďaleka nebýva bežná vlastnosť. Je to jeden z malých detailov, ktorých má tento notebook viac.

Nie je tu dotykový displej, čo mnohým pravdepodobne nebude prekážať. Displej sa dá otvoriť až nad uhol približne 160°. To znamená pohodlnú prácu aj v režime postojačky. Je vždy dobré, ak výrobca nechá väčšiu vôľu a používateľ tak môže uhol otvorenia prispôsobiť. Dnes je táto možnosť tiež jemne nadštandardná a pre koho je tento parameter dôležitý, vždy si to treba pred kúpou notebooku preveriť.

Prihlasovanie do systému je prostredníctvom infračervenej kamery, čítačku odtlačkov prstov tu výrobca nepoužil. Kamera funguje veľmi dobre a s týmto spôsobom budete mnohí spokojní. Najmä aj vďaka tomu, že opäť sa dá prispôsobiť funkcia kamery cez nástroj Lenovo Vantage. Ten napríklad umožní automatické uzamknutie systému po vašom odchode alebo automatické spustenie rozpoznávania, keď sa priblížite k počítaču.

Výhradu pri tomto modeli máme len pri displeji. Výrobca síce použil displej s rozlíšením 2,5K a pomerom strán 16 : 10, no ide o základný typ s maximálnou svietivosťou 350 nitov. Podľa našich meraní je táto hodnota len niečo vyše polovičná než udáva výrobca. Z praktickej stránky je IPS displej veľmi jemný, čo je dané samotným rozlíšením a v zásade nezaznamenáte žiadny výrazný problém. Škoda, že výrobca nepoužil aspoň 120 Hz frekvenciu ako úplný základ. Rovnako by sme ocenili aj vyššiu svietivosť.

Klávesnica s numerickým blokom má príjemný rozmer a výrobca použil len mierne užšie numerické klávesy. Dobre sa na nej píše a nemáme k nej žiadne výhrady. Podsvietenie má štandardne dvojstupňové a používa tvar klávesov, na aký sme pri sérii IdeaPad roky zvyknutí. Príjemným rozšírením je horný riadok nad numerickým blokom s multimediálnymi klávesmi. Budú vám fungovať vo viacerých prehrávačoch, napríklad aj v internetovom prehliadači a na YouTube. Takto máte možnosť pozastaviť alebo zastaviť či opätovne spustiť prehrávané video. Posúvanie medzi videami dopredu a dozadu tu cez klávesy nefungovalo.

S touchpadom sa dobre pracuje, a to nepatrí medzi najrozmernejšie. Avšak nemyslíme si, že to by vám pridávalo tú najväčšiu hodnotu. Mnohí z nás stále ovládame notebooky v kombinácii myš a klávesnica. Väčšiu pozornosť si ale zaslúži oddelenie šípok od hlavnej časti. Sú jemne nižšie, a tak netvoria s celým blokom klávesnice pravidelný tvar vo forme obdĺžnika.

Výhodou konfigurácie s procesorom AMD je vyšší kancelársky výkon. Potvrdzuje to aj benchmarkový test PCMark 10. Notebook obstál lepšie ako porovnateľný notebook Acer Swift Go 16. Naopak treba ale dodať, že integrovaný grafický čip na tomto procesore nedosahuje kvalít integrovanej grafickej karty v procesore Intel 13. generácie. Takže pri porovnaní s uvedeným notebookom je IdeaPad menej výkonný. Kto chce výkon, musí použiť verziu so samostatnou grafickou kartou NIVIDIA.

Platforma AMD s touto sériou procesora zase ťahá za dlhší koniec vo výdrži. Notebook vydrží v režime na batériu približne do 7,5 hodiny. Pravdepodobne sa dostanete aj na vyšší údaj. Nameraný čas 7 hodín 12 minút sa dá považovať za relevantný a smerodajný pri porovnávaní s ostatnými notebookmi. Okrem toho v kancelárskom režime bude notebook veľmi tichý a aktívne chladenie nebudete takmer vôbec počuť.

Vo vyššom zaťažení sa mierne zahrieva v časti nad klávesnicou, a to až na teplotu 42,2 °C. Presne na opačnej strane, teda zospodu je táto teplota približne o 2 °C vyššia. Pochváliť však treba chladenie klávesnice, ktorá takmer nepresahuje teplotu ľudského tela. Miestami pôsobí až chladivo.

Lenovo Vantage zmienime len krátko, pretože je to štandardná súčasť notebookov Lenovo, kde sa dá nastaviť funkcia klávesov F alebo ich multimediálny režim. Tiež je tu možnosť použiť rýchle nabíjanie alebo tento spôsob nabíjania zakázať, prípadne aktivovať režim na šetrenie batérie. Používatelia využívajúci notebook na videokonferencie majú možnosť nastavenia mikrofónu, ktorý dokáže odfiltrovať rušenie od okolia.

V posledných mesiacoch bol tento program aktualizovaný o novú položku s názvom Zosilnenie výkonu. Je tu možnosť aplikovať najvyšší možný výkon na vami nastavené aplikácie. Tie sa budú spomedzi iných uprednostňovať, ale najlepšie výsledky dosiahnete s kartou NVIDIA. Grafický čip od AMD nie je taký výkonný a rozdiely v nastavení uprednostňovania výkonu možno nebudú také viditeľné.

Páči sa nám

  • Univerzálny výkon aj na multimédiá
  • Rozlíšenie displeja a veľká 16″ plocha
  • Konektorová výbava
  • Výdrž na batériu, úsporný čip
  • IR kamera
  • Minimálne prehrievanie

Nepáči sa nám

  • Iba 60 Hz displej, existuje aj konfigurácia so 120 Hz displejom
  • Iba priemerná svietivosť displeja

Cena: 949 €

Zapožičal: Datacomp.sk

Model notebooku / ParameterLenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H 3,2 ÷ 4,4 GHz, 16 MB cache (35 ÷ 54 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Displej16″, IPS, 60 Hz, max. rozlíšenie     2560 × 1600 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 2 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB-C Gen 2 + PD, 1 × USB-C Gen 2, 2 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.0, SD, audio
Operačný systémWindows 10 Home
Rozmery [mm]356 × 251 × 17
Hmotnosť [kg]1,93
Model / TestyLenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6
PCMark 10 – Kancelársky výkon6376
3DMark 11 – Herný výkon6355
VR Mark – Orange Room1861
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1163,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:12
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]2,89 – 165,87
Faktor mobility3,73

Lenovo Yoga Slim 7 Pro X: RTX karta a 14,5“ displej

Yoga vhodná pre tvorcov a multimediálne nasadenie. Silnou stránkou tohto notebooku je rozmer so 14,5“ displejom, ktorý obsahuje aj grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 3050. Na tejto karte sa dajú zahrať aj najnovšie hry, avšak výrobca notebook nedimenzoval na to, aby nahradil hráčsky stroj. Je určený na 3D modelovanie, rendering, prípadne strih videa a jeho výbava je určená najmä používateľom, ktorí chcú ľahko prenosný notebook s relatívne nízkou hmotnosťou, ale chcú mať čo najsilnejšiu výbavu.

Yoga Slim 7 má hmotnosť len 1,45 kg. Vďaka tomu sa zaraďuje medzi ľahšie notebooky na trhu. Je vyhotovený z hliníkovej zliatiny, aj preto výrobca dosiahol veľmi dobrý pomer nízkej hmotnosti a vysokej odolnosti. Tento notebook by vám mal niečo vydržať a priamo sa počíta s tým, že ho budete nosiť všade, kam budete potrebovať.

lenovo yoga slim 7 pro xZdroj: TOUCHIT
lenovo yoga slim 7 pro x

Veko displeja sa dá otvoriť na uhol takmer 180°, čo je vynikajúce a máte slobodu v tom, aký náklon displeja použijete. To aj napriek tomu, že v konfigurácii, ktorá prišla do redakcie, nebol dotykový displej.

Okrem hardvérovej výbavy považujeme displej za jednu z najdôležitejších a najlepších súčastí tohto notebooku. Výrobca použil 3K displej s pomerom strán 16 : 10, ktorý je pri tejto uhlopriečke dostatočne jemný a rozhodne patrí medzi nadštandardné. Okrem samotného rozlíšenia oceníte fakt, že máte k dispozícii nielen základnú 60 Hz frekvenciu, ale aj 120 Hz režim.

Podobne ako pri smartfónoch je tu možnosť ponechať voľbu na automatické prepínanie podľa zobrazovaného obsahu. Z hľadiska presnosti farieb poteší 100 % podpora farebného priestoru sRGB. Výrobca kalibroval displej na presnosť Delta E<1.

Mnohých z vás môže potešiť prítomnosť snímača okolitého osvetlenia, vďaka ktorému sa bude meniť automaticky intenzita jasu displeja. My túto funkciu vypíname a najradšej máme vlastný nastavený jas bez toho, aby sa menil.

Už štandardom je podsvietená klávesnica s dvoma stupňami intenzity bieleho svetla a navyše je doplnená o funkciu automatického podsvietenia na základe okolitých svetelných podmienok. Dobre sa na nej píše a je to klávesnica, ktorú poznáte z iných modelov značky Yoga a tiež patrí medzi tie tichšie.

Celkovo je v tomto notebooku viacero technológií a vylepšení, ktoré stoja za pozornosť. Hoci na prvý pohľad sa tvári ako úplne bežný notebook. V Lenove sa snažili priniesť čo najtenší koncept multimediálneho notebooku, a to sa im podarilo. Dokonca tým výraznejšie neutrpela ani portová výbava a v základe tu máte HDMI a USB-A porty, doplnené o dva USB-C porty a audiokonektor. Tlačidlo na zapnutie notebooku je na boku a chválime, že ho výrobca umiestnil bližšie k displeju. Vďaka tomu si notebook pri presúvaní alebo pohybe na stole omylom nevypnete úchopom zboku.

Reproduktory sú umiestnené po bokoch klávesnice a používajú zvukový systém Dolby Atmos. Ich výkon je 2 × 2 W a patria medzi lepšie znejúce reproduktory. Pri vyšších hlasitostiach budete viac počuť výšky a stredy ako hlboké basy.

Výrobca nielenže použil veľmi pohodlný touchpad, s ktorým sa notebook dobre ovláda, ale pridal naň aj špeciálne gestá. V predvolenom nastavení sú zapnuté a komu by prekážali, je možné ich vypnúť. Ide o úpravu jasu a hlasitosti a používa na to aktívne zóny, ktoré zaberajú približne 20 % ľavej a pravej plochy touchpadu. Fungujú len pri celoobrazovkovom zapnutí aplikácie, teda napríklad pri pozeraní YouTube alebo Netflixe na celej obrazovke. Potiahnutím prsta vľavo sa upravuje jas a vpravo zase hlasitosť.

Na videokonferencie máte kameru s rozlíšením 1080p a v rámci súkromia je tu aj elektronický zámok kamery. Má vlastný hardvérový prepínač na pravom boku základne vedľa audiokonektora. Okrem toho je na klávesnici k dispozícii aj klávesová skratka Fn + F4 na vypnutie mikrofónu. Prínosom je to, že výrobca využil klávesy F naplno a na každú pridal nejakú funkciu.

Pomyselnou bodkou k webovej kamere je podpora infračerveného rozpoznávania tváre a notebook vás na základe toho prihlási do systému. Výrobca napojil túto hardvérovú súčasť aj na svoje rozšírenie cez Lenovo Vantage. Takže sa dá nastaviť, aby sa systém uzamkol akonáhle sa od počítača vzdialite. Komu by tento spôsob nevyhovoval, je možné ho cez spomínaný nástroj vypnúť.

Vzhľadom na dedikovanú grafickú kartu sa notebook zahrieva viac ako tento typ notebookov s integrovanou grafikou. Pri maximálnom zaťažení grafickej karty bola priemerná teplota čipu 80 °C.

Teplota sa premietla aj do šasi notebooku, ktoré bolo horúce pod displejom sčasti nad klávesnicou a rovnako aj na spodnej časti. Na kolenách sa takto horúci notebook používať nedá. Počas vysokého zaťaženia je ventilátor hlučnejší, avšak manažment spotreby je dobre vyriešený a máte možnosť nastaviť si takmer nehlučný počítač. Nastaviť sa dá optimálny výkon s tým, že máte možnosť aktivovať špeciálny režim, keď sa v prípade potreby prepne do supervýkonného režimu.

Optimálny režim fungovania vám dá približne 5 hodín fungovania na batériu. V našom teste notebook vydržal 5,5 hodiny, avšak čas sa bude líšiť od vášho scenára použitia. Tu išlo o kancelárske použitie s prácou v textovom editore a pozeranie videí. Kto chce ušetriť batériu a dostať sa na vyššie hodnoty, musí preferovať integrovanú grafiku a nepoužívať čip NVIDIA.

Páči sa nám

  • Tenký dizajn
  • Výborný displej
  • Výkonný procesor a RTX karta
  • Riadenie spotreby
  • Gestá na touchpade
  • IR kamera a uzamykanie v neprítomnosti

Nepáči sa nám

  • Reproduktory by mohli byť ešte o kúsok lepšie

Cena: 1599 €

Zapožičal: Datacomp.sk

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga Slim 7 Pro X 14IAH7
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Displej14,5″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie     3072 × 1920 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3050, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, USB-A 3.1 Gen 2, HDMI 2.0, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]328 × 221 × 16
Hmotnosť [kg]1,45
Model / TestyLenovo Yoga Slim 7 Pro X 14IAH7
PCMark 10 – Kancelársky výkon6346
3DMark 11 – Herný výkon14013
VR Mark – Orange Room5444
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1205,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:33
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]24 – 368,09
Faktor mobility3,83

Verdikt

Acer Swift Go 16 je notebook, ktorý sa veľmi dobre používa. S procesorom Intel 13. generácie dostanete veľmi vysoký notebookový výkon aj s integrovanou grafikou, špičkový OLED obraz a aj lepšiu výdrž na batériu. Nevýhodou je, že plný blok klávesnice výrobca podmienil zúžením numerickej časti a to, že dvojicu ventilátorov je takmer neustále počuť. Nie je to kritické, no aj tak by sme ocenili keby ich počas práce v textovom editore nebolo počuť vôbec.

Lenovo IdeaPad 5 Pro je široko použiteľný notebook s veľkou obrazovkou, vhodný aj na náročnejšie multimediálne zaťaženie. Má plnohodnotnú veľkú klávesnicu a najväčšiu pridanú hodnotu je vidno pravdepodobne v jemnom displeji, úspornej, ale stále ešte dostatočne výkonnej platforme AMD Ryzen 7 a kvalitnom spracovaní.

Za zmienku stoja aj reproduktory s podporou Dolby Atmos. Možno ich podľa nášho hodnotenia nazvať lepším priemerom. Toto slovné spojenie znamená, že dieru do sveta neurobia, ale na filmy poslúžili dobre a rovnako je to aj hlasitosťou. Nesklamú vás.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro X je určený pre tvorcov 3D grafiky, prípadne na úpravu fotografií alebo strih videa. Má kalibrovaný displej, ovládače NVIDIA Studio a s procesorom Intel Core 12. generácie série H získate skutočne vysoký výkon. Ide o tenký model, ktorý je takmer dokonalý.

Ak by sme predsa len hľadali nejaké detaily alebo niečo čo by sa dalo notebooku vytknúť, boli by to pravdepodobne reproduktory. Tie by mohli byť znieť ešte o niečo lepšie, keďže toto je skutočný multimediálny notebook so samostatnou grafikou.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.