V tejto časti Touchit odporúča nájdete deväť častí seriálu. 

Smartfóny používame už niekoľko rokov a za ten čas sa niektorí používatelia s nimi zoznámili viac, no iní menej. Nesmieme zabúdať aj na to, že pomerne veľká časť používateľov sa začína so svojimi zariadeniami iba zoznamovať, takže niektoré, pre niekoho úplne bežné úkony a nastavenia, prípadne funkcie, nevedia na svojom Android zariadení nastaviť a používať.

Pre tento účel vznikol krátky seriál Začíname s Androidom, v ktorom sme stručne zhrnuli základné nastavenia a možnosti systému, aby aj začínajúci používateľ vedel zo svojho smartfónu vyťažiť všetko, čo od neho očakáva, ale nevie ako na to.

V článku nižšie nájdete základné okruhy tém seriálu, ktoré na našom webe už pohltil zub času, takže veľa záujemcov o takéto a podobné informácie sa k nim už tak ľahko nedostane. Seriál Začíname s Androidom obsahuje celkovo 9 článkov (zatiaľ), ku ktorým sa jednoduchým prekliknutím dostanete priamo z tohto článku nižšie.

Začíname s Androidom

1. Ako nastaviť pozadie, či zmeniť obrázok kontaktu?

Prvou voľbou pri personalizácii prostredia je výber toho správneho obrázka pre pozadie Domovskej a Zamknutej obrazovky, či Kontaktu. V pár riadkoch vám pomôžeme so správnym nastavením tapety a priradením obrázka ku kontaktu.

Po prvom spustení smartfónu nastáva možno aj prvé zneistenie, či je vôbec možné si nastaviť vlastné pozadie Domovskej alebo Zamknutej obrazovky. V smartfóne je určite na výber aj niekoľko predinštalovaných obrázkov, ktoré výrobca nahral do pamäte zariadenia. Pokiaľ sa vám niektorý z predinštalovaných obrázkov páči, tak nastavenie tapety spočíva už iba v pár kliknutiach… Celý článok tu.

2. Ako nastaviť originálne zvonenie telefónu, či kontaktu?

Určite ste sa stretli s tým, že vo vašom okolí sú ľudia, ktorým vyhráva zo smartfónu iba výrobcom prednastavená melódia, pričom by radi mali nastavenú aj svoju vlastnú. V pár riadkoch sa budeme venovať tomu, ako si nastaviť originálne zvonenie nielen celého smartfónu, ale aj ako priradiť obľúbenú skladbu konkrétnemu kontaktu a tak ho odlíšiť od ostatných.

V tipoch a trikoch Začíname s Androidom sme sa v minulej časti venovali obrázkom a tapetám. Teraz vám v pár jednoduchých krokoch pomôže s nastavením zvuku tak, aby váš smartfón hral presne „tak, ako vy pískate“Celý článok tu.

3. Ako bezpečne zálohovať Kontakty?

Určite poznáte ten pocit beznádeje, keď sa vám poškodí SIM karta alebo telefón. Častokrát sa totiž stáva, že všetky kontakty sú uložené na SIM karte alebo v pamäti telefónu. V prípade znefunkčnenia alebo odcudzenia hardvéru v jednom okamihu prichádzate o celú, častokrát roky vytváranú, databázu kontaktov.

Na pokazené zariadenie zatiaľ samoopravovacia aplikácia neexistuje, ale v nasledujúcich pár riadkoch vám poradíme, ako si bezpečne zálohovať Kontakty priamo vo vašom účte Google a mať tak o starosť menej.

Všetko to začína už pri samotnom vytváraní kontaktu. V aplikácii Telefón zadáte požadované telefónne číslo, priradíte mu meno a požadované informácie, obrázok alebo melódiu. V tomto bode sa môžete rozhodnúť, kam telefónne číslo uložíte… Celý článok tu.

4. Ako zmeniť a prispôsobiť klávesnicu?

Ak používate mobilné zariadenie s Androidom hlavne na komunikáciu prostredníctvom chatovacích aplikácií, tak je veľmi dôležité, ako sa vám na smartfóne píše. Vstavaná klávesnica je častokrát „od ruky“ a neponúka výhody, ktoré sú už pri konkurencii dostupné.

Príklad, ktorý hovorí za všetky. Vstavaná klávesnica v Samsung zariadeniach sa doteraz nenaučila používať rozloženie QWERTZ pre slovenský jazyk a stále ponúka QWERTY rozloženie. Pokiaľ vám toto rozloženie vyhovuje, tak je všetko v najlepšom poriadku. Pokiaľ nie a chcete „vyťažiť „ z klávesnice čo najviac, tak práve pre vás je určená ďalšia časť z Tipov a Trikov: Začíname s Androidom… Celý článok tu.

5. Ako jednoducho používať Kalendár a Poznámky?

Smartfóny sa počas rokov stali našimi každodennými spoločníkmi a dokážu nahradiť veľké množstvo zariadení alebo nástrojov z minulosti. Určite ste si neraz zaznamenali svoje poznámky do poznámkového bloku, alebo iba tak, na papier. Rovnako ste sa mohli stretnúť aj s tým, že ani neviete ako, a zrazu ste poznámky nevedeli nájsť.

Či išlo o obyčajné stretnutie, domovú schôdzu, rodičovské združenie alebo nebodaj dôležité výročie, mohlo sa stať, že ste na ne vďaka tomu zabudli. Aby sa takýmto nechceným omylom zabránilo, poradíme vám, ako si efektívne poznačiť každú udalosť do Kalendára alebo Poznámkového bloku. Tentokrát už samozrejme v elektronickej podobe a pekne na cloud… Celý článok tu.

6. Ako zrýchliť každý, aj starší smartfón?

Android zariadenia majú v nastaveniach „tajné menu“, o ktorom možno veľa používateľov ani netuší. Na prvý pohľad ho nie je vidieť a je ho potrebné aktivovať jednoduchým postupom. Samotné menu pre vývojárov dovoľuje nastavovať rôzne parametre. Pre dosiahnutie rýchlejšej odozvy prostredia smartfónu sa pritom zameriame iba na malú časť z pomerne bohatej ponuky… Celý článok tu.

7. Ako upraviť používateľské prostredie smartfónu na nepoznanie?

V tejto časti Tipov a trikov sa zameriame na kompletnú vizuálnu “prerábku” prostredia Androidu. Asi ste sa už stretli s pocitom, že váš smartfón sa stal nudným, bez výrazu a chceli by ste z neho vyťažiť čo najviac, poprípade ho naučiť novým kúskom.

Presne tento problém vedia vyriešiť alternatívne Spúšťače, tzv. Launchery. Tieto aplikácie vedia vo veľkej miere vizuálne prepracovať používateľské prostredie a upraviť aj vzhľad ikon, či dodať ovládaniu smartfónov novú šťavu. Pokiaľ vám nejaká funkcia v smartfóne chýba, tak práve alternatívny Launcher ju môže bez problémov doplniť… Celý článok tu.

8. 3 tipy, ktoré zjednodušia každodenné používanie smartfónu

V tejto časti seriálu sa zameriame na jednoduché tipy, ktoré vám pomôžu spríjemniť každodenné používanie smartfónu. Pravdepodobne ich veľa z vás už pozná, ale nikdy nie je na škodu si niektoré z nich pripomenúť. Tento článok má pomôcť hlavne úplným začiatočníkom, aby dokázali vyťažiť zo svojho smartfónu maximum… Celý článok tu.

9. Premeňte svoj smartfón na mobilnú kanceláriu

Stačí sa pozrieť na videokamery a hudobné prehrávače, ktoré sme používali pred pár rokmi  a každému musí byť jasné, že vývoj jednoducho nezastavíme a moderné smartfóny sa nevylepšujú iba hardvérovo, ale aj softvérovo.

Najväčšia sila moderných mobilných zariadení spočíva práve v ich možnostiach nahrádzať bežnú spotrebnú elektroniku a šetriť nielen miesto v domácnosti, ale aj peniaze za zariadenia, ktoré možno až tak nepotrebujeme pre využívanie konkrétnych činností a potreba vlastniť ich, sa stáva akýmsi prežitkom… Celý článok tu.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.