Intel prechádza z dvojtaktového vydávania procesorov na trojtaktový, no pre Coffee Lake budete aj tak potrebovať nové základné dosky.

Predstavitelia spoločnosti ASRock, ktorá je známa okrem iného aj svojimi základnými doskami, nechtiac spustili na Twitteri lavínu. Stačilo, keď jednému používateľovi odpovedali, že súčasné Intel čipsety nebudú podporovať Coffee Lake procesory.

Pri dvojtaktovom vydávaní procesorov od Intelu, keď v jednom roku firma uviedla na trh novú architektúru a v ďalšom roku vylepšenú revíziu, väčšinou stačilo updatovať firmvér základnej dosky a mohli ste používať novší procesor. Platilo to napríklad pri procesoroch Sandy Bridge a Ivy Bridge, či pri Skylake a Kaby Lake.

Zaujímavé je, že Intel teraz prechádza na trojtaktovú frekvenciu. Najprv nová architektúra (Skylake), o rok revízia (Kaby Lake) a tretí rok ešte jedna revízia (Coffee Lake). Kým pri prechode zo Skylake na Kaby Lake ste mohli použiť aj rovnakú základnú dosku, s novším BIOSom, vyzerá to tak, že pre procesory Coffee Lake budete potrebovať novú dosku s novým čipsetom.

O to bolestnejšie to vyzerá v porovnaní s AMD. Konkurenčná spoločnosť totiž všetky procesory minimálne do roku 2020 (okrem Threadripperov) bude stavať pre Socket AM4 – do rovnakej základnej dosky osadíte výkonný Ryzen aj menej výkonné modely s integrovanou grafickou kartou z radov AMD A procesorov.

Zatiaľ je to informácia od jedného z rešpektovaných výrobcov základných dosiek a iných komponentov. Stále je tu nádej, že sa zástupca ASRock na Twitteri pomýlil a možno bude realita iná. Uvidíme až keď Intel vydá oficiálne stanovisko a oficiálne predstaví nové procesory rady Coffee Lake.

Prečítajte si aj:

Intel mätie zákazníkov s novými názvami Core m čipov

Zdroj: Tom’s Hardware