V apríli 2020 bol svetovým lídrom s 21 % podielom.

Analytická spoločnosť Counterpoint Research zverejnila informácie o dodávkach smartfónov na globálnom a regionálnych trhoch za prvý kvartál roka 2021. Analýza trhu poukázala na výrazný, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu aj očakávaný prepad podielu značky Huaweitá bola v apríli 2020 svetovým lídrom na trhu s 21 % podielom, za prvý kvartál 2021 však mala iba 4 % podiel.

Tento scenár bol očakávaný. Huawei predal svoju dcérsku značku Honor a kvôli obmedzeniam zo strany vlády USA nemá prístup ku komponentnom, čo mu komplikuje výrobu nových smartfónov. Huawei za posledné mesiace uviedol na trh prakticky iba dva telefóny – vlajkovú loď radu Mate 40 a cenovo dostupný Huawei P smart 2021. Na vlajkové lode radu Huawei P50 stále čakáme.

Prieskum trhu podľa Counterpoint Research prezradil, že aktuálnym globálnym lídrom je podľa očakávania Samsung s 22 % podielom. Nasleduje Apple so 17 % podielom a Xiaomi so 14 % podielom. Viac ako 10 % podiel má aj OPPO (11 %) a vivo (10 %).

Pri pohľade na situáciu na regionálnych trhoch dávame do pozornosti silný podiel trojice vivo, OPPO a Xiaomi v Ázii, dominanciu Applu v USA a silné postavenie motoroly v Latinskej Amerike.

TOP 5 výrobcov v Európe za Q1 2021:

  • Samsung – 37 %
  • Apple – 24 %
  • Xiaomi – 19 %
  • OPPO – 4 %
  • realme – 2 %
Dodávky smartfónov za Q1 2021

Dodávky smartfónov za Q1 2021. Zdroj: Counterpoint Research

Zdroj: Counterpoint Research

Prečítajte si aj:

Dokázal to aj bez Googlu: Huawei bol v apríli kráľom predaja smartfónov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit