Nová verzia Oculus Riftu už vôbec nebude potrebovať počítač. 

Technicky sa jedná o vylepšenú verziu Oculus Riftu. Základom zariadenia je headset Rift, ktorý má vzadu na popruhu pripevnený malý, ale výkonný počítač. Takmer určite sa jedná o SoC riešenie, v podstate hardvér ako v mobile.

Celé zariadenie je bezdrôtové, podobne ako Microsoft Hololens. Porovnanie s Gear VR je len čiastočne namieste, keďže do Santa Cruz nevkladáte žiadny telefón, všetok hardvér je už v ňom zabudovaný. Narozdiel od mobilu je však hardvér v tomto prototype aktívne chladený, pekne s heatsinkom aj ventilátorom.

Zariadenie obsahuje aj batériu a štyri kamery, ktoré sa starajú o navigáciu v priestore. Napotrebuje žiadne externé senzory, len spracováva dáta z integrovaných kamier a podľa toho určuje vašu polohu. Vďaka tomu umožňuje tzv. 6 stupňov slobody (3 osi pre otáčanie hlavou, 3 osi pre pohyb v priestore).

Prototyp Santa Cruz beží na operačnom systéme, ktorý je s najvyššou pravdepodobnosťou modifikovaným androidom. Podľa dostupných informácií sa vývojárom zo súčasných smartfónov na VR podarilo vyžmýkať tak 1/3 celkového výkonu. Santa Cruz však nie je mobil, systém sa nemusí starať o SMS-ky, volanie, pripojenie na mobilnú sieť, atď. Vďaka tomu je možné aj z mobilného SoC vyžmýkať dostatočný výkon na plynulé VR zážitky.

V súčasnosti je Oculus Rift drahým a pevne s počítačom zviazaným zariadením. Aby bola virtuálna realita skutočne dostupná masám, musí byť lacná a mobilná. Projekt Santa Cruz je krokom k takejto verzii VR. Obávame sa však, že partnerstvo Samsungu s Oculusom však už po dokončení prototypu nebude mať pre Oculus zmysel.

Zdroj: Tom’s Hardware

 

Značky: