Čipy od spoločnosti Qualcomm sa v posledných rokoch rozšírili aj do zariadení pre AR a VR.

Pre tento účel zatiaľ nebol vyvíjaný žiaden čipset, ktorý by bol výhradne využiteľný iba pri rozšírenej a virtuálnej realite. Toto sa rozhodla spoločnosť Qualcomm aktuálne zmeniť. Najnovšia čipová sada s označením XR1, tak prináša pre spoločnosť nové príležitosti, ktoré budú najskôr predmetom analýzy.

Samotný čipset nie je až tak prevratný, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Je určený predovšetkým pre lacnejšie zariadenia, ktoré by tak mohli poskytnúť dostatočný používateľský zážitok s VR a AR.

Aktuálne najlepším čipsetom pre virtuálnu realitu je aj naďalej mobilný čipset Snapdragon 845.

Výkon modelu XR1 je stále postačujúci, nakoľko dokáže zobrazovať 30 fps na 4K displeji a je vybavený ovládaním hlasovými povelmi a jednoduchými ovládačmi. Je určený predovšetkým na 360° sledovanie okolia a lepšiu interakciu s virtuálnymi objektmi. Podpora AI sa aj v tejto kategórii čipsetov stáva samozrejmosťou. 

Nové algoritmy dokážu zlepšiť používateľský zážitok redukciou šumu a znížením skreslenia. Nový čipset XR1 podporuje aj širokú škálu Qualcomm audio technológií, vrátane aptX, pre lepší audio (Hi-Fi) zážitok. 

Pokiaľ sa model XR1 osvedčí, tak pravdepodobne koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roka uvidíme zariadenia (headsety) pre VR a AR, ktoré exkluzívne budú využívať práve čipset – Qualcomm XR1.

Zdroj: GSM Arena

Prečítajte si aj:

Google pracuje na nových AR okuliaroch s čipmi Qualcomm

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.