Ponúka dve plnohodnotné 14-palcové OLED obrazovky.

ASUS experimentuje s notebookmi s dvoma displejmi od roku 2018. V redakcii sa nám v priebehu rokov vystriedalo viacero konceptov, ako boli ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, ktorý obsahuje vyklápateľný druhý displej nad klávesnicou alebo ROG Zephyrus Duo 16 s podobným konceptom. Tento notebook sa mimochodom objavil aj v najnovšom filme zo série Mission Impossible

Pred 1,5 rokom som testoval skladací notebook ASUS Zenbook 17 Fold OLED. Ten ponúka zážitok, ktorý mi najviac pripomína práve nový Zenbook DUO. S tým rozdielom, že skladací notebook stál takmer 4-tisíc eur a bol hrubší. Nový Zenbook DUO stojí 2000 eur a z určitého hľadiska je praktickejší.

ASUS Zenbook DUO (UX8406) ponúka dva 14-palcové OLED displeje s rozlíšením 2880 × 1800 pixelov a frekvenciou 120 Hz. Modelové označenie UX8406 je dôležité spomenúť, lebo, keď si dáte do Googlu Zenbook DUO, zobrazia sa vám aj staršie notebooky od ASUS-u, ktoré nemajú dva plnohodnotné displeje.

Aký je prínos dvoch displejov?

Dva displeje v notebooku môžete využiť rozličnými spôsobmi. Notebook môžete používať v režime na výšku alebo na šírku. Tak, ako potrebujete a podľa toho, čo práve robíte. Toto je jednoznačne hlavná výhoda notebooku – máte dva displeje a dvojnásobne veľkú pracovnú plochu, ktorú môžete naplno využívať aj na cestách. Či je to niečo, čo potrebujete, si musíte zvážiť sami.

Zenbook DUO môžete používať aj ako tradičný notebook – či už na stole alebo na kolenách. Spodný displej môžete v takomto prípade premeniť na dotykovú klávesnicu alebo na viacúčelové ovládacie centrum, ktoré obsahuje virtuálnu klávesnicu, touchpad a tiež virtuálny ASUS DialPad. Ten obsahuje rôzne skratky a umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie používať niektoré funkcie vo vybraných aplikáciách. Je to funkcia, ktorá môže mať zmysel, ak pracujete s aplikáciami na tvorbu obsahu. 

Počas testovania som tieto funkcie až tak nepotreboval a nevyužíval. Pre niektorých používateľov môže ísť o zaujímavú pridanú hodnotu. Za mňa je Zenbook DUO hlavne o tom, že mám dva displeje stále so sebou a mám tak dvojnásobnú pracovnú plochu v porovnaní s tradičnými 14-palcovými notebookmi. 

ASUS Zenbook DUO (UX8406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)

Zabudovaný stojan poteší

Zenbook DUO je dobre pripravený na všestranné využívanie. Obsahuje zabudovaný stojan, ktorý umožňuje používanie v režime na výšku aj na šírku. Ponúka aj Bluetooth klávesnicu s touchpadom, ktorú je možné pripevniť k spodnému displeju pomocou tzv. Pogo pinov.

Notebook sa dá v takom prípade používať ako štandardný notebook. Znamená to, že v spodnej časti máte fyzickú klávesnicu a v hornej časti je displej. ASUS použil takéto riešenie aj v prípade skladacieho notebooku Zenbook Fold. V jeho prípade mi prekážala hrúbka spodnej časti s priloženou klávesnicou. V prípade Zenbook DUO je zážitok lepší.

Hrúbka spodnej časti s klávesnicou je 1,5 cm, čo je viac, ako je dnešný štandard tenkých notebookov. Ale nie je to až tak veľa, aby mi to prekážalo. V prípade Zenbooku Fold to bolo skoro 2 cm a tam mi to už vadilo. Zenbook Duo môžete používať ako tradičný notebook aj s virtuálnou klávesnicou, ale na seriózne písanie treba fyzickú klávesnicu.

ASUS Zenbook DUO (UX8406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)

Bluetooth klávesnicu môžete pohodlne prenášať

Klávesnicu môžete používať aj mimo notebooku, vtedy sa k nemu pripojí cez Bluetooth. Keď je prichytená k spodnému displeju pomocou Pogo pinov, tak sa nabíja magneticky.

Na notebooku od ASUS-u sa mi páči, že klávesnicu môžete prenášať priamo medzi displejmi Zenbooku. Notebook má hmotnosť 1,7 kg s klávesnicou, resp. 1,38 kg bez klávesnice. Hrúbka v zatvorenom stave počas prenášania je 2 cm. Keď budete používať klávesnicu na spodnom displeji, hrúbka spodnej časti je 1,5 cm, ako som už spomínal.

Užitočným zlepšením je program ScreenXpert. Umožňuje rýchlo presúvať okná s aplikáciami na jednotlivé displeje, alebo rozšíriť jednu aplikáciu na oba displeje. Zenbook DUO môžete pripojiť aj k externému displeju cez USB-C a v takom prípade získate tri obrazovky, s ktorými môžete pracovať. Je to výborné a aj v takejto situácii viete využiť ScreenXpert na správu všetky displejov.

ASUS Zenbook DUO (UX8406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)

S procesormi Intel Meteor Lake 

Zenbook DUO je dostupný s procesormi Intel Meteor Lake. Lacnejšia verzia za 1999 eur má Intel Core Ultra 7 155H. Drahšia konfigurácia, ktorú som testoval, má procesor Intel Core Ultra 9 185H a stojí 2649 eur.

Obe konfigurácie sa odlišujú veľkosťou RAM, ktorá je 16 GB, resp. 32 GB a úložiskom, ktoré má veľkosť 1 TB v prípade lacnejšej konfigurácie a 2 TB v prípade drahšej konfigurácie. V oboch prípadoch je zabudovaná grafická karta Intel Arc a NPU jednotka, ktorá je navrhnutá na používanie aplikácií umelej inteligencie.

S procesorom Intel Core Ultra som sa už stretol počas testovania notebooku ASUS Zenbook 14 OLED. V jeho prípade šlo o Intel Core Ultra 7 155H. Procesor ma potešil výbornou výdržou batérie a značným nárastom grafického výkonu integrovanej karty, keď som to porovnal s predchádzajúcimi procesormi od Intelu.

Zenbook DUO s procesorom Core Ultra 9 185H prináša ešte o niečo viac výkonu, ako môžete vidieť aj v grafoch.

ASUS Zenbook DUO (UX8406): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)

Výdrž batérie a portová výbava

Výdrž dosahuje až 11 hodín prehrávania videa s maximálnym jasom, keď sa používa iba jeden displej, resp. 6 aj 3/4 hodiny, ak sa používajú oba displeje s maximálnym jasom. V rámci testov kancelárskej práce pomocou PCMarku som dosiahol výdrž 9 hodín v režime jedného displeja s polovičným nastavením jasu a 8 a 3/4 hodiny v režime oboch displejov. 

Portová výbava pozostáva z HDMI 2.1 portu, USB 3.2 Gen 1 portu, dvoch Thunderbolt 4 portov a 3,5 mm audio jacku. Notebook podporuje aj dotykové pero ASUS Pen 2.0, avšak to nie je súčasťou základného balenia. Ak ho máte, alebo ak si ho zakúpite, môžete využiť aj funkciu na prepis rukou písaného textu. Prípadne môžete písať prstom.

ASUS Zenbook DUO (UX8406): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406): Benchmarky
ASUS Zenbook DUO (UX8406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook DUO (UX8406)

Verdikt

Zenbook DUO je inovatívny notebook, ktorý prináša dva plnohodnotné displeje a viacero režimov používania. Notebook je dobre navrhnutý a nemá kritické nedostatky, ktoré by negatívne ovplyvňovali zážitok. Medzi takéto drobnosti patrí fakt, že klávesnicu je možné prenášať priamo v tele notebooku.

Zenbook DUO chválim za procesory Intel Core Ultra, ktoré majú najlepšiu výdrž, s ktorou som sa za posledné roky stretol v segmente Windows notebookov. Rovnako majú dobre použiteľný grafický výkon integrovanej karty.

Takže, ak hľadáte notebook s dvoma displejmi, ASUS Zenbook DUO (UX8406) je najlepšie riešenie, ktoré je aktuálne dostupné na trhu.

Cena: od 1999 eur

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit