Niet pochýb, že elektrické bicykle sú v celej Európe čoraz obľúbenejšie a v sezóne ich často býva nedostatok. Aj z tohto prostého dôvodu prichádzajú na trh stále nové značky, ktoré si chcú odhryznúť z biznis koláča.

Podobne to vníma aj bývalá britská automobilka ROVER, ktorá sa vydala cestou produkcie elektrických bicyklov a nedávno predstavila novinku v podobe mestského, resp. vychádzkového e-bicykla s jednoduchým a minimalistickým dizajnom, ktorý je v mnohých prípadoch žiadaný.

Na prvý pohľad by sa nemuselo zdať, že ide o elektrický bicykel, no opak je pravdou. ROVER UMR 809 ponúka klasický prestupový rám, v ktorom je zakomponovaná  252-Watthodinová batéria. Tá dopuje zadný elektromotor s nominálnym výkonom 250W (40Nm). Zaujímavosťou je, že bicykel nemá žiadne mechanické prevody – pedále sú so zadným nábojovým elektromotorom spojené remeňom, čo je výhodou z pohľadu údržby.

ROVER UMR 809
ROVER UMR 809

Spoliehať sa tak treba výhradne na silu v nohách a asistenciu elektromotora v rôznych režimoch – do terénu to nebude ideálny partner, no v mestskom prostredí na dochádzanie alebo pohodové výlety vám poslúži a pomôže s gráciou. Celková hmotnosť bicykla iba zľahka presahuje 20 kilogramov, čo nie je veľa, takže sa s ním bude dať aj dobre manipulovať.

Výrobca tvrdí, že takto vyskladaný model by mal ponúknuť dojazd na úrovni 52 kilometrov, čo je v rámci určenia akceptovateľná hodnota. Predpokladáme, že max. rýchlosť bude v rámci asistencie okolo 25 km/h. Samozrejmosťou sú aj mechanické kotúčové brzdy, príprava na montáž rôzneho príslušenstva v rámci rámu a integrovaný zadný stojan. Výrobca nezabudol ani na technologickú stránku, takže na rovných riadidlách nájdete malý displej, kde vidieť aktuálny režim bicykla a všetky údaje o aktuálnej jazde i tých minulých.

Novinka od značky ROVER, model UMR 809, má aktuálnu cenu – 2499 eur. Popravde, čakali sme o niečo menej, no mohlo to byť aj horšie. Vyzerá to na dobre použiteľný e-bicykel, no v tejto cenovej relácii sa už dá celkom dobre vyberať.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE