Kórejský výrobca aj naďalej počíta s technológiami spoločnosti AMD.

Spoločnosti Samsung a AMD svoje predchádzajúce partnerstvo ohlásili v roku 2019, odkedy pracovali na čipovej sade Exynos s grafickým procesorom Xclipse založenom na technológii AMD RDNA2. Toto riešenie malo pre telefóny série Galaxy S22 priniesť množstvo benefitov, avšak po zjavých problémoch sa spoločnosť Samsung rozhodla vlajkové čipové sady Exynos kompletne prepracovať.

Nová správa z portálu GSMArena prezrádza, že spoločnosti Samsung a AMD sa dohodli na novom viacročnom partnerstve v oblasti čipových sád Exynos, ktoré budú využívať grafickú technológiu AMD Radeon. Nová spolupráca vraj prinesie do čipových sád spoločnosti Samsung “niekoľko generácií vysoko výkonných a mimoriadne úsporných grafických riešení AMD Radeon, ktoré zabezpečia kvalitu grafiky na úrovni konzol a optimalizovanú spotrebu energie”.

Samsung AMD Ray tracingZdroj: Samsung
Samsung AMD Ray tracing

Revolúcia v oblasti mobilnej grafiky

Na základe vyjadrení spoločnosti Samsung sa zároveň dozvedáme, že obidve zúčastnené strany v rámci tejto spolupráce pripravujú revolúciu v oblasti mobilnej grafiky, vrátane rozšírenia nedávnej spolupráce, ktorá po prvýkrát v odvetví mobilných telefónov priniesla možnosti ray-tracingu. Spoločnosti budú aj naďalej využívať svoje odborné znalosti z oblasti vývoja a navrhovania riešení s veľmi nízkou spotrebou energie. Súčasťou tejto iniciatívy budú aj naďalej podporované ďalšie inovácie.

Pripomeňme si, že súčasťou čipsetu Exynos 2200 bola aj podpora hardvérového ray tracingu vrátane technológie Variable Rate Shading (VRS). Hoci Exynos 2200 nebol až tak veľký prepadák, ako by sa mohlo zdať (áno, prehrieval sa), čipová sada Snapdragon 8 Gen 1 bola v skutočnosti na tom o poznanie lepšie. 

Aj práve preto sa Samsung rozhodol celú série Galaxy S23 vybaviť výbornou čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.