Galaxy S24 je stále najvyšší rad výrobcu.

Rodina telefónov Galaxy S patrí spolu s iPhonmi medzi najočakávanejšie smartfóny roka. Hoci sa kórejský gigant snaží pretláčať aj svoje skladacie zariadenia, pre ich vysokú cenu a viaceré kompromisy ide stále o špecifický segment pre užšiu časť používateľov a väčšina za vrcholný rad považuje práve Galaxy S.

Tohto roku sme sa nejakej medzigeneračnej revolúcie nedočkali, ale to nie je výčitka Samsungu, veď to isté platí aj o iPhonoch a zariadeniach ďalších výrobcov. Šlo však o slušnú evolúciu a viaceré zmeny či vylepšenia by sme radi videli aj u budúcoročnej generácie Galaxy S24.

V tomto článku zhrniem svoje očakávania od tohto radu telefónov. Pochopiteľne, do veľkej miery tak pôjde o subjektívne názory a preferencie, ale text zároveň doplním i o pripomienky kolegov a zatiaľ oficiálne nepotvrdené špecifikácie, ktoré sa o ňom šíria.

Galaxy S23 UltraZdroj: TOUCHIT.sk

1. Najvyšší model by mohol byť väčší a rovný displej

Toto je hneď prvá kontroverzná požiadavka, s ktorou nemusí každý súhlasiť. Pre mnohých ľudí je Galaxy S23 Ultra a jeho predchodca S22 Ultra až príliš veľký telefón. Lenže rad Note, z ktorého Ultra vychádza dizajnom aj prítomnosťou pera S Pen, sa pôvodne pred desaťročím vyznačoval práve tým, že šlo o mimoriadne veľké telefóny. Pre porovnanie, prvý Note v roku 2011 mal uhlopriečku displeja 5,3 palca, zatiaľ čo iné telefóny mali vtedy 4 až 4,3 palca, nezriedka i menej

Postupne však ostatné telefóny rástli a aj keď sa zväčšoval i Note, pelotón smartfónov ho dobehol. Note 8 a 9 už boli so 6,3 a 6,4 palca v porovnaní s inými telefónmi ten doby (2017 – 2019) veľkostne štandardné prístroje.

Výraznejší skok priniesol až Galaxy Note 10 Plus so 6,8 placovým displejom a Note 20 Ultra s až 6,9 palcami. Šlo zároveň o najväčší Note aj Ultru, pretože S22 a S23 opäť klesli na 6,8 palca. Zároveň sa mierne zmenil pomer strán z 19:9 na 19,3:9, čo znamená, že ich displeje sú trošku užšie.

Osobne by som uvítal Note s displejom, aký mal Xiaomi Mi Max 3. Ten mal síce tiež 6,9-palcový displej, ale s pomerom strán 18:9. Pre mňa to bol z hľadiska plochy displeja ideálny telefón a ak by s niečím takýmto prišiel Samsung, zatlieskal by som mu.

Zatiaľ sa však zdá, že k Ultra sa ustálila na hodnote 6,8 palca s pomerom strán 19,3:9 a výrobca to nechce meniť. Dobre, ale poprosil by som aspoň úplne rovný displej. Galaxy S23 Ultra má o niečo menšie zahnutie, ale stále tam je. Ako som už neraz spomínal, zahnuté okraje sú veľmi efektne na pohľad, ale z hľadiska praktickosti nielenže nič neprinášajú, naopak, uberajú z pohodlia pri používaní telefónu, hlavne pri písaní perom S Pen.

V tejto kapitole spomeňme ešte dizajn. Ten vraj zostane veľmi podobný Galaxy S23 Ultra a už tretí rok sa takmer nezmení. Mne osobne to vyhovuje, hranatejšie tvary sú dizajnový jazyk posledných Notov a aj samostatné objektívy vyzerajú lepšie ako združené v „ostrovčeku“ u Galaxy S21 Ultra.

Pri displeji ešte môžeme spomenúť obnovovaciu frekvenciu. Tá je u Galaxy S22 aj S23 120 Hz a v prípade S24 vraj má stúpnuť na 144 Hz. V tomto prípade však nejde o kľúčové zlepšenie a ak vynecháme náročných hráčov, väčšina používateľov ho ani nezaznamená.

Galaxy Note20

2. O niečo väčší S Pen s pozmeneným dizajnom

Keď už hovoríme o S Pene, pre mňa bolo toto dotykové pero ideálne v vo veľkosti a dizajne, aký Samsung používal dlhé roky až do čias Galaxy Note 9. Pero bolo nielen o niečo väčšie a hrubšie ako u ďalších generácií, ale i trochu hranatejšie. Oveľa lepšie sa držalo v ruke.

Doma preto neraz pri práci na svojich dvoch Notoch S10 Plus a S20 Ultra používam veľké pero z tabletu Galaxy Tab S6. Samsung, pokojne zväčši hrúbku S24 Ultra o milimeter, ale daj mu o niečo ergonomickejšie pero. A ak ho presunieš späť na pravú stranu (z pohľadu používateľa), budem úplne spokojný, pretože na tej ľavej je to naozaj nepraktické

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT

3. Lepšie fotoaparáty pre dva nižšie modely

Doteraz sme sa bavili o najvyššom modeli, ale nesmieme zabúdať ani na dvoch menších súrodencov, teda budúce Galaxy S24 a S24 Plus. Je skvelé, že všetky tri telefóny bývajú vybavené totožným čipsetom (v prípade radu Galaxy S23 je to Snapdragon 8 Gen 2), ale u fotoaparátu, ktorý je pre mnohých používateľov kľúčový, to neplatí.

Bol by som rád, keby Samsung u budúcoročnej generácie použil špičkový fotoaparát z Ultry aspoň ešte v strednom modeli, ak už nie u celej trojice. Hlavný 50 Mpx snímač určite nie je zlý, ale tento telefón by si zaslúžil viac.

Hlavný snímač u najvyššieho modelu zrejme zostane rozlíšením nezmenený, teda 200 Mpx. Pri takejto hodnote ani nie je dôvod zvyšovať ju, potešila by optimalizácia spracovania obrazových dát tak, aby vďaka post processingu boli fotky ešte o niečo lepšie.

No a hlavne, fakt by bolo potrebné zlepšiť kvalitu fotografovania so zoomom za horších svetelných podmienok a v noci. Toto je oblasť, v ktorej aj S23 pokrivkáva, hoci medzigeneračne došlo k zlepšeniu.

Podľa nášho šéfredaktora Ondreja Macka by bol vhodný aj lepší nástroj na strih videa priamo v základnej softvérovej výbave a možnosť plynulo meniť clonu na hlavnom fotoaparáte.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT

4. Iba Snapdragon

Tento bod bude stručný. V aktuálnom roku konečne Samsung použil čipset Qualcomm Snapdragon pre všetky svetové trhy a Európanom konečne nenanucoval slabší a energeticky náročnejší vlastný čipset Exynos. Toto je základná vec, ktorá by mala byť zachovaná aj v rade Galaxy S24.

Samsung Galaxy S23Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

5. Satelitné pripojenie

Aj túto funkciu iba prebehneme, keďže pre väčšinu používateľov nie je kľúčová. iPhone 14 priniesol možnosť posielania núdzových správ záchranným zložkám v oblastiach bez pokrytia mobilným signálom a hovorilo sa, že túto funkciu bude mať aj rad Galaxy S23. To sa ale nestalo a Samsung ju ešte asi potreboval doladiť.

V budúcich Galaxy S24 sa asi objaví, aby si juhokórejský výrobca mohol pripísať ďalšie dorovnanie konkurenta. Hoci nepôjde o každodenne využiteľnú funkciu, tak napríklad pre turistov môže byť neoceniteľná. A nemusíte ani cestovať niekam na Aljašku či na Sibír. Z vlastných skúseností vám môžem potvrdiť, že v horách na strednom Slovensku sa stačí vzdialiť pár kilometrov od mesta a nájdete napríklad doliny, kde signál proste nie je.

Samsung Galaxy S23 Ultra (biely) vs Galaxy S22 Ultra (čierny)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

6. Väčšia batéria a rýchlejšie nabíjanie

Galaxy S22 Ultra aj S23 Ultra majú zhodne 5000 mAh batériu a maximálne 45-wattové nabíjanie. Zatiaľ čo na výdrži batérie výrobca medzigeneračne popracoval, u S24 by sa patrilo aj zvýšenie jej kapacity, keďže výdrž batérie nikdy nie je dostatočná.

Čo ale hlavne treba zmeniť, je rýchlosť nabíjania. V časoch, keď sa kadejakí čínski výrobcovia predbiehajú s 240 a viac wattovým nabíjaním u oveľa lacnejších telefónov, je 45 wattov u telefónu za 1500 eur doslova poburujúce. Očakával by som minimálne 80 wattov, ideálne viac.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT

7. Konektor na pripojenie slúchadiel a mikrofónu

S naším šéfredaktorom Ondrejom Mackom sme sa zhodli, že aj po rokoch nám v telefónoch Galaxy S chýba konektor na pripojenie slúchadiel a mikrofónu. Obaja tieto zariadenia využívame pri práci novinára a možnosť priamo pripojiť externý mikrofón nám naozaj chýba. Konektor by ale určite ocenili aj používatelia s kvalitnými drôtovými slúchadlami.

Špeciálny silikónový obal aj s držiakom na ruku pre Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT.sk

8. Cena

Na záver spomeňme to, čo je pri telefónoch pre mnohých najdôležitejšie. V čase nekončiacej inflácie nemôžeme očakávať zníženie cien, ale bolo by fajn, keby aspoň nedošlo k výraznému zdraženiu. Hoci ja osobne už desaťročie ako hlavný telefón používam Samsung, cenové úrovne, do ktorých sa dostali jeho špičkové modely sú už pre mňa neakceptovateľné (objektívne treba povedať, že na vlnu prehnaného zdražovania s radosťou naskočili aj iní výrobcovia, ako napríklad Apple či Xiaomi).

Snáď sa teda v roku 2024 juhokórejský výrobca neodhodlá k rapídnejšiemu nárastu cien.

Zdroj: vlastné, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.