Inovácie ani v tejto oblasti nie je možné zastaviť.

Doslova iba pred pár hodinami sme informovali o novej generácii senzorických displejov pre smartfóny, pričom okrajovo sme informovali aj o predstavení rolovateľných displejov. Hoci tento koncept nie je nový, tak Samsung ho teraz posúva na celkom novú úroveň.

Spoločnosť novú generáciu rolovateľných displejov odhalila počas veľtrhu Display Week v Los Angeles, kde odprezentovala možnosti revolučného 12,4-palcového rolovateľného OLED displeja. Okrem nových možností spojených s rozmermi ide zároveň o najväčší rolovateľný displej, ktorý je možné zvinúť do veľmi malého zvitku.

Samsung Display Rollable FlexZdroj: Samsung
Samsung Display Rollable Flex

Panel vo svojom zloženom stave môže mať 49 mm. Tento rozmer sa však dá zväčšiť až na 254,4 mm, čo znamená, že tento typ panela je možné zväčšiť až 5-násobne. Aktuálne posuvné displeje ponúkajú zväčšenia na úrovni 3-násobku svojej pôvodnej veľkosti. Spoločnosti Samsung Display sa tento úspech podarilo dosiahnuť pomocou osi v tvare písmena O. Aj vďaka tejto inovácii je možné displej Rollable Flex úplne zrolovať.

Samsung Display Rollable FlexZdroj: Samsung
Samsung Display Rollable Flex

OLED Flex In & Out

Pravdepodobne najzaujímavejším displejom spoločnosti na veľtrhu Display Week je panel OLED Flex In & Out. Ako samotný názov napovedá, tento typ displeja je možné ohýbať v dvoch smeroch – dnu a von. Aktuálne skladacie displeje napríklad aj v telefónoch Galaxy Z Fold4 a Galaxy Z Flip4 je možné ohýbať iba v jednom smere, čiže súčasne s novým typom displeja vzniká aj nová výzva pre inžinierov, ktorí musia vyvinúť pánt, ktorý dokáže efektívne využiť celý potenciál OLED panelov Flex In & Out.

Samsung Display Flex In & OutZdroj: Samsung
Samsung Display Flex In & Out

Pokiaľ si teda zhrnieme všetky inovácie spoločnosti Samsung odprezentované počas Display Week v Los Angeles, tak sa zdá, že sa máme na čo tešiť. V tejto súvislosti je vidieť, že spoločnosť sa primárne sústredí na segment skladateľných telefónov a ich nových tvarových možností. Je tak možné, že aj v tejto oblasti sa môže ponuka spoločnosti čoskoro výrazne rozšíriť, hoci už teraz je Samsung najväčším výrobcom skladacích telefónov na svete. 

Za všetko hovorí aj fakt, že spoločnosť sa aktuálne chystá na uvedenie už 5. generácie skladateľných telefónov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5.

Displej Samsung Oled SensorZdroj: Samsung
Displej Samsung Oled Sensor

Zdroj: GSMArena, Samsung

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.