Tak, ako to je?

V technologickom svete opäť zarezonovala kauza, ktorá sa zaoberala dokonale vyzerajúcimi fotografiami Mesiaca. Tie vďaka funkcii Space Zoom dokáže vytvárať najnovší model Galaxy S23 Ultra, avšak niektorí používatelia tvrdia, že sú falošné. Niečo podobné sa udialo aj v roku 2021, kedy sa podobnej kauze nevyhol ani model Galaxy S21 Ultra.

Funkcia Space Zoom je určite okúzľujúca, avšak jej prínos je k ostatným možnostiam fotoaparátov skôr do počtu. Samsung touto schopnosťou fotiť dokonalé snímky Mesiaca chce síce demonštrovať kvalitu fotoaparátov svojej vlajkovej lode Galaxy S23 Ultra, ale ruku na srdce, koľkokrát počas používania telefónu túto funkciu aj skutočne využijete? Možno tak v prvých týždňoch po jeho kúpe, a potom na ňu zabudnete. Prečo? Lebo je tak trochu cítiť, že pri nej niečo „nehrá„.

Samsung Galaxy S23 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra

Čo je Space Zoom?

Je to špeciálny režim na fotografovanie Mesiaca so stonásobným hybridným zoomom, pri ktorom sa využíva kombinácia optického priblíženia zariadenia a následných úprav umelou inteligenciou a strojovým učením. Už počas používania starších telefónov s funkciou Space Zoom je vidieť, že softvérový zásah do výslednej snímky Mesiace je skutočne veľký. Pokiaľ by ste podobným spôsobom chceli odfotografovať niečo iné, tak výsledok nie je ani zďaleka tak uspokojivý ako pri Mesiaci

Pokým nedávny príspevok na Reddite sa zaoberal softvérovým procesom na „výrobu ďalších detailov„, spoločnosť Samsung teraz na obvinenia reagovala a tvrdenia vyvrátila oficiálnym príspevkom na blogu. Ešte hlbšie išiel portál TechRadar, aby zistil, či fotografie Mesiaca zhotovené pomocou telefónov, ako je Samsung Galaxy S23 Ultra, zahŕňajú ďalšie textúry, ktoré sa na pôvodných fotografiách nenachádzajú. 

Oficiálne vyjadrenie

Samsung oficiálne uvádza:Keď používateľ odfotografuje Mesiac, technológia optimalizácie scény založená na umelej inteligencii rozpozná Mesiac ako hlavný objekt a urobí viacero záberov pre viacsnímkovú kompozíciu, po ktorej umelá inteligencia zlepší detaily kvality obrazu a farby. Na fotografiu nepoužíva žiadne prekrytie obrazu„.

Samsung uvádza, že tento režim optimalizácie scény na základe AI nie je pre fotografovanie Mesiaca povinný, a dá sa deaktivovať. Výsledky potom nie sú tak efektné, ako keď je zapnutý. Režim umelej inteligencie sa podľa slov spoločnosti používa na odstránenie zostávajúceho šumu a vylepšenie detailov obrazu, a nie na kopírovanie a vkladanie ďalších detailov, ktoré fotoaparát nezachytil. 

Pravda niekde uprostred

Zdá sa tak, že pravda zostane opäť niekde uprostred. V každom prípade fotky Mesiaca zachytené telefónmi Galaxy S23 sú upravené až do takej miery, že je ťažké ich považovať za skutočné, nech sa na pozadí spracovania obrazu deje čokoľvek. Takisto sa zdá, že obrázky Mesiaca nie sú v žiadnom prípade demonštráciou možností hardvéru fotoaparátov, keď pri iných bežných scénach túto schopnosť nevyužijete. Zdá sa tak, že softvér v nových telefónoch Galaxy S23 je skutočné dobrý, hoci blížiaca sa aktualizácia ho vylepší ešte viac.  

Tri fotografie mesiaca v rôznych štádiách spracovania s technológiou Scene Optimizer od spoločnosti SamsungZdroj: TechRadar
Tri fotografie mesiaca v rôznych štádiách spracovania s technológiou Samsung Scene Optimizer

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.