Koniec roka sa nezadržateľne blíži.

Otvára sa tak priestor na predstavenie zásadných noviniek aj od spoločnosti Qualcomm. Očakávaný vlajkový čipset pre rok 2020 – Snapdragon 865 by mal byť priamym nástupcom modelu Snapdragon 855+, ktorý bol predstavený v polovici júla 2019.

Konferencia spoločnosti Qualcomm je naplánovaná na začiatok decembra, čo je známe už zopár dní. Doteraz sme však nepoznali ani základné parametre vlajkového čipsetu, ktorý by mal byť na tejto akcii predstavený. Teraz vďaka portál PlayFulDroid poznáme základné vylepšenia, ktoré so sebou Snapdragon 865 prinesie.

Predpokladá sa, že nový čipset bude postavený 7nm výrobným procesom EUV spoločnosti Samsung a mal by byť dostupný vo verziách 4G a 5G. Najnovšie získané informácie o čipsete prezrádzajú, že Snapdragon 865 by mal byť vybavený hlavným jadrom ARM Cortex A77 taktovaným na 2,84 GHz, spolu s tromi ďalšími jadrami A77 bežiacimi na frekvencii 2,42 GHz a štyrmi jadrami A55 taktovanými na 1,8 GHz.

Pokiaľ sa pozrieme aj na GPU, tak to by malo niesť označenie Adreno 650. Oproti modelu Adreno 640 by malo ísť až o 20 % zvýšenie výkonu. Tiež sa očakáva, že aj CPU bude o 20 % rýchlejšie ako pri Snapdragon 855+. Ďalšie špekulácie poukazujú na to, že čipová sada bude podporovať pamäť RAM LPDDR5. Medzi prvými výrobcami, ktorí siahnu po novom čipsete by mali byť spoločnosti Samsung, Xiaomi a Sony.

Zdroj: PlayFulDroid

Prečítajte si aj:

MediaTek 26. novembra predstaví vlastný 5G čipset 

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.