Doplnené 31. 12. 2017: Apple už spustil program lacnejšej výmeny batérie, ak je to nutné, v iPhonoch 6 a novších modeloch.

Program je dostupný na celom svete, ďalšie detaily budú publikované na webe Apple.com. Medzičasom odporúčame informovať sa u vášho predajcu alebo operátora.

Pôvodný článok 29. 12. 2017: Apple vysvetlil svoje rozhodnutie, iOS čoskoro ponúkne viac informácií o stave batérie.

Spoločnosti Apple nevyšiel koniec roka 2017 podľa predstáv. Firma musela znížiť predpoklady na počet predaných kusov iPhonu X na najbližšie obdobie a zároveň musela riešiť nečakanú kauzu. Používatelia totiž zistili, že staršie iPhony s viac opotrebovanou batériou fungujú pomalšie. Túto pôvodne konšpiráciu neskôr oficiálne potvrdil aj Apple a oheň bol na stole. A takisto aj prvé žaloby v USA.

Apple teraz prichádza s plnohodnotnou reakciou na vzniknutú situáciu. Spoločnosť vytvorila špeciálnu webovú stránku, v rámci ktorej sa majiteľom starších iPhonov ospravedlňuje, že nebola transparentnejšia, vysvetľuje svoje rozhodnutie a tiež ponúka nápravu vo forme dočasne lacnejšej výmeny starej batérie.

Apple tvrdí, že jeho zámerom nikdy nebolo úmyselne skracovať životnosť zariadení. Takisto nechcel degradovať používateľskú skúsenosť s cieľom prinútiť ľudí k výmene starého iPhonu za nový. Spoločnosť však vysvetlila, že batérie chemicky starnú, časom strácajú na efektivite a zvyšuje sa ich impedancia. Výsledkom starnutia batérie môže byť napr. neočakávané vypnutie zariadenia a aby tomu Apple obmedzil, do systému iOS zakomponoval funkciu pre správu napájania. Tá rozpoznáva, koľko energie dokáže batéria dodať a dynamicky vyvažuje zaťaženie tak, aby zariadenie mohlo nepretržite fungovať. V praxi to znamená, že ho môže v určitých situáciách aj spomaliť. Podrobné informácie nájdete na webe Applu.

Apple okrem ospravedlnenia a detailného vysvetlenia prichádza aj s čiastočným riešením situácie. Do decembra 2018 umožní používateľom iPhonu 6 a novších modelov lacnejšiu výmenu batérie. V Amerike bude výmena batérie zlacnená zo 79 dolárov na 29 dolárov. Lacnejšia výmena batérie je dostupná aj v Európe, na detaily si však musíme počkať. Apple zároveň uvoľní novú aktualizáciu systému iOS, ktorá ponúkne lepší prehľad o stave batérie. Používatelia by tak mali lepšie pochopiť, prečo sa niekedy starší iPhone spomalí.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Spomalený iPhone? Takto si môžete skontrolovať kondíciu vašej batérie

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit