Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Overte si, či má autoservis dobrú diagnostiku. Tá musí obsahovať čo najväčší počet značiek a typov automobilov a byť zároveň pre vozidlo bezpečná, aby nedošlo k poškodeniu niektorej riadiacej jednotky (ECU).

„Dobrá diagnostika odhalí nielen keď niečo nefunguje, ale je dôležitá hlavne pri bežnej kontrole v servise, kde sa aj v rámci takejto prevencii dá predísť poruche,“  hovorí Martina Gaislová, konateľka spoločnosti Würth Slovensko.

Porovnávať elektrickú a elektronickú výbavu vozidiel pred desiatimi či dvanástimi rokmi s terajšou sa už ani nedá. Moderné technológie napredujú takou rýchlosťou, že bežný spotrebiteľ tieto zmeny nestíha zaznamenávať. Veď od jednej riadiacej jednotky (ECU), ktorá riadila chod motora v nedávnej minulosti, sme sa dostali napríklad k 36 riadiacim jednotkám v novej Škode Superb. „Z tohto dôvodu je veľmi dôležité pre autoservis vlastniť diagnostiku, ktorá komunikuje s jednotlivými  riadiacimi jednotkami,“ hovorí Martina Gaislová, konateľka spoločnosti Würth Slovensko. Pre bežného spotrebiteľa je zároveň dôležité si zistiť, či autoservis takúto diagnostiku vlastní a či je kvalitná, teda od spoľahlivého výrobcu, a nie lacná napodobenina.

„V riadiacich jednotkách sa ukladajú informácie o činnosti, chybové kódy a ďalšie potrebné informácie. Tie diagnostika dokáže odtiaľ prečítať a vložiť späť. Správna a dobrá diagnostika musí obsahovať čo najväčší počet značiek a typov automobilov a zároveň musí byť pre vozidlo bezpečná, aby nedošlo k poškodeniu niektorej z ECU,“ upozorňuje Gaislová.

Je veľmi dobré, ak autoservis má diagnostiku aj s doplnkovými funkciami, ako napríklad „letový zapisovač“. Je to funkcia, ktorá dokáže načítavať predvolené údaje počas normálnej prevádzky vozidla, robí online updaty nových informácií či načíta technické údaje o vozidlách. „Diagnostiku potrebujeme nielen vtedy, keď už niečo nefunguje, ale je dôležitá hlavne pri bežnej kontrole v servise, kde sa aj v rámci takejto prevencii dá predísť poruche,“ dodáva.

Hlavné parametre dobrej diagnostiky:

Zázemie silnej a kvalitnej značky
Pred diagnostikou si treba vždy overiť výrobcu a voliť len spoľahlivého. Diagnostika urobená rôznymi  „napodobeninami“ možno vyjde lacnejšie, ale koncový účet poškodeného auta bude o to vyšší

Pravidelné aktualizácie softvéru
Pre dobrú diagnostiku je dôležité nielen priebežné dopĺňanie nových modelov, ale aj rozšírenie pracovných možností pri starších modeloch

Široká ponuka značiek a modelov
Je výhodné, ak autoservis ponúka diagnostiku pre širší počet značiek a modelov, vďaka čomu môže pokryť potreby širšieho spektra zákazníkov

Kvalitné technické údaje
Kvalitné technické údaje diagnostiky sú dôležité pre detailné schémy, technické informácie, typy a triky

Možnosť kódovania riadiacich jednotie

Doplnkové funkcie
Napríklad „letový“ zapisovač, ktorý robí online updaty nových informácií či načíta technické údaje o vozidlách

Značky: