SRAM, výrobca špičkových komponentov pre bicykle prináša sa trh obrovskú novinku, ktorá „skočila do úsmevu“ všetkým známym producentom elektrických motorov.

Novinka s označením Eagle Powertrain je kombinovaným systémom, ktorý ovláda motor i celé hnacie ústrojenstvo bicykla. Táto novinka je prezentovaná ako najinteligentnejší a najkomplexnejší systém pohonu pre elektrické bicykle, takže SRAM si v tomto smere značne verí. Nový inteligentný systém dokáže vďaka mnohým senzorom ovládať prevody bicykla úplne automatizovane, a to tak, aby bolo šliapanie v akýchkoľvek podmienkach dokonale optimalizované s ohľadom na kadenciu jazdca. Celý systém pohonu si vie jazdec prispôsobiť cez aplikáciu, čo je značná výhoda.

Táto funkcia nesie názov „Auto-Shift“, z čoho jasne plynie, že dokáže pracovať plne automatizovane. Doplnková funkcia „Coast-Shift“ umožňuje plynulé preraďovanie prevodových stupňov počas akejkoľvek náročnej jazdy bez toho, aby bola narušená aktuálna kadencia jazdca.SRAM sa v rámci tejto novinky spojil s producentom motorov Brose. Nemecká spoločnosť dodala inovatívny motor a SRAM prepracovaný softvér. Výsledkom je špičkové hnacie ústrojenstvo s maximálnym výkonom 680 Wattov (nominálny výkon 250 Wattov) a krútiacim momentom až 90 Nm, čo je o 5 Nm viac ako ponúkajú konkurenti na podobnej úrovni.

SRAM
SRAM

Rovnako tak je dôležité, že pohonná jednotka Eagle Powertrain je plne kompatibilná so 630 a 720 Wh batériami Brose, pričom je možné využiť aj 250 Wh rozširovač dojazdu. Celý systém dokáže spolupracovať so všetkými komponentami SRAM AXS s bezdrôtovým pripojením. Dodajme, že spoločnosť SRAM je známa predovšetkým špičkovými prevodovkami pre bicykle, brzdovými komponentami a rovnako tak aj tlmičmi, ktoré zastrešuje dcérska spoločnosť RockShox.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE