Inštalácia programov vo Windows v sebe nesie zakaždým aj druhú stránku veci.

Keď ich chcete odstrániť, zostávajú po nich stopy. Množstvo súborov, záznamov v registroch a iný typ dát, ktoré už nie sú potrebné. Avšak odinštalačný proces ich väčšinou neodstráni. Aj na takéto situácie tu je Ashampoo UnInstaller.

Zoznam programov, ktoré máte nainštalované v systéme

Jednou z hlavných úloh je strážiť inštaláciu programov. Službu môžete nechať bežať na pozadí, ale takisto ju spúšťať ručne. Akonáhle sa zaznamená inštalácia programu, UnInstaller nad ňou prevezme kontrolu. Bude strážiť to, čo inštalačný proces zapíše do registrov a na disk. Tým si vytvorí vlastný logovací súbor na prípadné odinštalovanie. Keďže má svoj vlastný záznam toho, čo všetko sa do systému dostalo, bude odstránenie dokonalejšie. Proces záznamu inštalácie môžete spustiť aj tým, že inštalačný súbor presuniete myšou do okna UnInstalleru.

V základnom rozhraní máte prehľad o tom, či je automatické sledovanie inštalácií zapnuté, koľko programov máte v systéme a takisto aj koľko doplnkov máte vo vašich internetových prehliadačoch. Tu totiž nájdete na jednom mieste informácie o doplnkoch z prehliadačov Internet Explorer, Chrome, Firefox a Edge. Doplnky sa dajú z tohto miesta odstrániť z prehliadačov. Podstatné ale je, že vidieť ich hodnotenie. Na základe toho sa dajú odhaliť nestabilné alebo potenciálne problémové doplnky.

Odstraňovanie programov v systéme sa dá robiť hromadne. To je hlavný rozdiel oproti klasickému odinštalovaniu dostupnému v operačnom systéme. Rovnako ako pri doplnkoch prehliadačov, aj tu sa dá vidieť hviezdičkové hodnotenie toho, čo v systéme máte. Okrem klasických, tzv. Win32 programov máte zoznam aj programov typu Windows Universal Application. To sú programy ako Kalkulačka, Počasie atď. Toto vám poskytne prehľad o niektorých zbytočnostiach, ktoré v systéme máte. Napríklad veľké množstvo balastu v podobe hier práve vo forme univerzálnych aplikácií pre Windows.

Zoznam UWA, ktoré sa dajú odinštalovať zo systému

Súčasťou zoznamu nainštalovaných súčastí je aj zoznam aktualizácií a opravných balíkov. Tie sa dokonca zobrazujú hneď na hlavnej obrazovke programu, podľa toho, kedy boli nainštalované.

Funkcie navyše

Pridanú hodnotu navyše tvoria funkcie, ktoré poznáte z iných programov. Zväčša optimalizačných. Takže aj tu máte nástroj na čistenie disku od nepotrebných súborov alebo čistenie registra. Odporúčame aj nástroj na zrýchlenie štartu systému. S ním ste sa mohli stretnúť viackrát a aj tento funguje na princípe vypnutia niektorých aplikácií, ktoré sa spúšťajú po štarte systému alebo prihlásení do používateľského účtu.

Pozor na to, čo vypínate, aby ste si nezrušili štart procesov u programov, ktoré bežne používate. Užitočné je, že aj tu vidíte hviezdičkové hodnotenie. Ľahšie sa rozhodnete pri neznámych procesoch, ktoré ponechať a ktoré deaktivovať.

Aktivácia

Program je potrebné zaregistrovať. Priamo počas inštalácie sa zobrazí výzva na získanie licenčného kľúča. Ten vám po vyplnení krátkeho formulára na webovej stránke výrobcu príde aj do emailovej schránky. Následne nainštalujete plne registrovaný program a môžete ho začať používať.

Link na stiahnutie: tiny.cc/uninstaler7

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.