Stratolaunch je monštrum s hmotnosťou 230 ton. Použije sa na vynášanie rakiet do vesmíru.

Stratolaunch, najväčšie lietadlo na svete, nedávno dosiahlo nový míľnik. Po pristávacej dráhe sa “rútilo” rýchlosťou 74 km / hod. Hoci to nemusí vyznieť ako vysoké číslo, stojí za to si pozrieť video. Uvidíte na ňom túto šelmu s hmotnosťou 230 ton a dvoma trupmi a rozpätie krídel dosiahlo 117,5 metra. Autá, ktoré sprevádzajú lietadlo vyzerajú až komicky malé.

Je vidieť veľké zlepšenie v porovnaní s testom pri nízkej rýchlosti, ktorý sa uskutočnil v decembri minulého roku. V ňom Stratolaunch dokázal vyvinúť rýchlosť na pristávacej dráhe iba 45 kilometrov za hodinu.

Predtým mohutné lietadlo úspešne absolvovalo skúšku svojich šiestich turbínových motorov na Mojave Air a Space Port v Kalifornii. Všetky tieto míľniky vedú už k prvému testovaciemu letu Stratolaunch v roku 2019.

Stratolaunch je súkromná vesmírna spoločnosť, ktorú zastrešuje spoluzakladateľ Microsoftu, Paul Allen. Cieľom je použiť lietadlo ako platformu na vynášanie rakiet do stratosféry pred ich vypustením do vesmíru. Tento spôsob je považovaný za lacnejšiu a spoľahlivejšiu cestu na nízku obežnú dráhu Zeme, ktorá je miestom pre mnohé satelity. Vďaka masívnej veľkosti je lietadlo schopné vyniesť užitočné zaťaženie až do 250 ton.

Kľúčovým testom bude prvý let v budúcom roku. To určí, či Stratolaunch bude mať komerčnú budúcnosť, alebo či skončí v múzeu vedľa Spruce Goose od tvorcu Howarda Hughesa, ktorý vzlietol na oblohu iba raz. Potenciál na to má.

zdroj: theverge

Prečítajte si aj:

Cesta na Mars je opäť reálnejšia: Raketa Falcon Heavy je pripravená na štart (doplnené)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.