Tretia generácia batériového záložného systému pre domácnosti je kompaktnejšia, no zároveň výkonnejšia a odolnejšia. Prvým zákazníkom bude k dispozícii začiatkom roka 2024.

Plne integrovaný záložný systém kombinuje solárne panely a odolné batériové úložisko, pričom je určený predovšetkým pre domácnosti, ktoré majú záujem stať sa sebestačnými a nezávislými od externých dodávateľov elektrickej energie, teda aspoň čiastočne.  

Tesla Powerwall
Tesla Powerwall

Nová generácia síce ponúka rovnakú energetickú kapacitu ako Powerwall 2, teda 13,5 kilowatthodiny, avšak jej trvalý výkon narástol a ponúka 11,5 kilowattu (On-Grid systém). Výrobca dodáva, že najnovšia generácia systému Powerwall dokáže poskytnúť viac energie v rámci jednej jednotky, pričom je navrhnutá tak, aby sa dala kapacitne jednoducho rozšíriť (až do 40,5 kWh v rámci jedného systému). Integrovaný solárny invertor je schopný spracovať šesť solárnych vstupov (Powerwall+ dokázal obslúžiť iba 4). Dodajme, že účinnosť zo solárnej energie zostáva na úrovni 97,5 % a rovnako bez zmien je aj 10-ročná záruka na systém .

  • Tesla Powerwall 3
  • Tesla Powerwall 3
  • Tesla Powerwall
  • Tesla Powerwall
  • Tesla Powerwall

Taktiež je dôležité, že nový Powerwall 3 je ešte odolnejší voči vode, resp. povodniam, a to až do výšky +61 cm. Samozrejmosťou zostáva aj odolnosť voči mechanickým nečistotám. Rovnako tak aj hmotnosť nového systému je podstatne nižšia oproti Powerwall+, iba 230 kg, z čoho vyplýva otázka, či náhodou Tesla nepoužila nové LFP batérie, ktoré ponúkajú výbornú účinnosť, ale nižšiu hmotnosť. To sa však dozvieme až neskôr, resp. začiatkom budúceho roka, keď bude systém oficiálne dostupný.

Na záver je dôležité vedieť i to, že Powerwall 3 nie je priamo kompatibilný s Powerwall 2, resp. Powerwall+, takže ho nie je možné pridať do inštalácií Powerwall 2 alebo Powerwall+. Rovnako tak nie je Powerwall 3 kompatibilný so žiadnymi inými solárnymi invertormi.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE