Snapdragon 8 Elite je predstavený, čoskoro sa otestuje aj v prvých smartfónoch.

Výkon dnešných smartfónov sa dá často porovnávať aj s počítačmi. Je to najmä vďaka technologickému pokroku, ktorý bol v tomto smere za posledné roky výrazný. Dôkazom sú aj tohtoročné novinky spoločností MediaTek a Qualcomm, ktorý len pred chvíľou predstavil nový čipset s názvom Snapdragon 8 Elite. Tento čipset sa v pôvodných únikoch nazýval ako Snapdragon 8 Gen 4, po verzii Snapdragon 8 Gen 3 sa však Qualcomm opäť rozhodol pre zmenu označovania. Výsledkom je tak táto novinka určená pre tie najvýkonnejšie smartfóny na trhu.

Predstavenie čipsetu spoločnosti Qualcomm bolo ale len prvou lastovičkou v porovnaní s tým, čo nás čaká teraz. V najbližších dňoch budeme svedkami predstavenia množstva nových výkonných smartfónov. Snapdragon 8 Elite bude najmä znakom vlajkových lodí pre rok 2025 a už teraz je jeho prítomnosť potvrdená v niekoľkých zariadeniach.

Prvou sériou smartfónov, ktorá by mala byť s týmto čipsetom predstavená, je séria Xiaomi 15. Očakáva sa, že predstavenie modelov Xiaomi 15 a 15 Pro prebehne už každou chvíľou. Pôvodné úniky odkazovali na 23. október, Xiaomi ale zatiaľ nič nepotvrdilo. Prémiový čipset od Qualcommu ale uvidíme najskôr v týchto telefónoch, neskôr v ďalších.

Xiaomi 15 ProZdroj: gizmochina.com
Xiaomi 15 Pro

Už 30. októbra by sa mal Snapdragon 8 Elite stať súčasťou aj série HONOR Magic7 Pro. Táto séria smartfónov sa sústredí najmä na umelú inteligenciu a fotoaparáty, pričom výkon je samozrejmosťou v prípade prémiových telefónov. 30. októbra by sa ale mala ukázať aj séria smartfónov IQOO 13 určená pre čínsky trh, ktorá bude rovnako profitovať z nového čipsetu od Qualcommu. Koniec októbra bude teda pestrý najmä vďaka novému Snapdragonu.

Snapdragon 8 Elite bude súčasťou série OnePlus 13, o tom nemôžeme pochybovať. Tá by mala byť predstavená taktiež koncom októbra, konkrétne s dátumom 31. októbra. Súčasťou tejto série smartfónov má byť výrazný redizajn, displej bez zakrivenia či kvalitný fotoaparát. Opäť ale pôjde o modely, ktorým nebude chýbať výkon a ako v Číne, tak aj na globálnom trhu si získajú bezpochyby svoju základňu používateľov.

OnePlus 13 odhalil oficiálny dizajn: Krajší, ale zmeny sú minimálneZdroj: 搞机/Time
OnePlus 13 odhalil oficiálny dizajn: Krajší, ale zmeny sú minimálne

Medzi novembrové predstavenia smartfónov s novým Snapdragonom bude spadať spoločnosť ASUS. Tá predstaví herný model ROG Phone 9, ktorý bude výkonným zariadením podobným predchádzajúcej generácii v podobe ROG Phone 8. Rozdiely medzi smartfónmi však nastanú aj vďaka novému vylepšenému čipsetu. Predstavenie tohto telefónu prebehne 19. novembra.

November by mala využiť aj Nubia s modelmi REDMAGIC 10 a Z70 Ultra. Oba modely majú ponúknuť nový Snapdragon, pričom REDMAGIC bude telefón s orientáciou na milovníkov herného segmentu. Nubia Z70 Ultra zasa bude telefón sústreďujúci sa na fotoaparát. Predchádzajúce úniky naznačovali aj to, že by získal tlačidlo na ovládanie fotoaparátu.

V novembri má byť predstavený aj Realme GT7 Pro ako všestranný telefón s prémiovým fotoaparátom, dlhou výdržou batérie a rýchlym nabíjaním. Telefónu nebude ale chýbať ani výkon. Výrobca uvádza, že GT7 Pro bude v niektorých krajinách predstavený ako prvý model s novým Snapdragonom 8 Elite. Kedy ale predstavenie prebehne, zatiaľ nevieme.

Samsung Galaxy S25Zdroj: AndroidHeadline
Samsung Galaxy S25

Neskôr by sa Snapdragon 8 Elite mal ukázať aj v ďalších zariadeniach. Začiatkom roka sa tento čipset určite objaví vo výbave série Galaxy S25 od Samsungu. V prípade tohto čipsetu ale rátame s tým, že bude prítomný len vo verziách smartfónu určených pre konkrétne trhy, v Európe by základný Galaxy S25 a Galaxy S25+ mali vsadiť na Exynos.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.