Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave sa po svojej minuloročnej premiére v Londýne opäť zúčastnia pretekov Shell Eco-marathon Europe 2018.

Počas 34. ročníka pretekov v úspornej jazde, ktoré sa uskutočnia v dňoch 5. – 8. júla v Londýne, zabojujú so svojím elektromobilom o dobrý výsledok. Za Slovensko predstavia úsporné vozidlá
spolu tri študentské tímy.

Tím z Trnavy je najmladším slovenským tímom a jediným stredoškolským. Účastníkom pretekov Shell Eco-marathon Europe je od roku 2016, kedy sa študenti úspešne kvalifikovali v „nominačných pretekoch“ z okruhu Le-Mans vo Francúzku. Minulý rok si vychutnali premiérovú účasť vo veľkom finále v Londýne a teraz sa na trať postavia so svojím úsporným elektromobilom opäť. Veľa si sľubujú od vylepšení na vozidle. „Tento rok náš elektromobil získava vďaka systému rekuperácie elektrickú energiu aj z kinetickej energie vozidla.

Spevnili sme tiež karosériu a zvýšili maximálnu rýchlosť vozidla z pôvodných 35 km/h na 55 km/h,“ opisuje zmeny kapitánka tímu Darina Nádaská. Trnavskí študenti zabojujú o dobrý výsledok v silnej konkurencii 143 tímov z 24 prevažne európskych krajín.

Energeticky najefektívnejšie vozidlá planéty, ktoré prejdú na jeden liter paliva alebo jednu kilowatthodinu stovky až tisíce kilometrov, môžu návštevníci vidieť počas pretekov Shell Eco-marathon Europe 2018, ktoré sú súčasťou festivalu Make the Future. Ten prináša vízie o budúcich zdrojoch energie a spôsoboch, ako budeme v mestách žiť, pracovať či cestovať. Dejiskom festivalu je Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne.

Značky: