Nová funkcionalita bude dostupná už budúci rok v najnovšej verzii kancelárskeho balíka Office pre PC. Ako prví ju budú môcť využiť predplatitelia cloudových služieb Office 365 v aplikácii PowerPoint.

S umelou inteligenciou sa dnes väčšina používateľov stretáva najmä pri používaní virtuálnych asistentov v mobilných zariadeniach. Apple má svoju Siri, Microsoft Cortanu a najlepšie hodnoteným virtuálnym asistentom súčasnosti je údajne Google Assistent, ktorý je integrovaný v najnovších vlajkových lodiach od Google. Benefity umelej inteligencie však siahajú oveľa ďalej. Uľahčiť život a prácu môžu aj ľuďom, ktorí nemajú možnosť jednoducho si prečítať text či pozrieť obrázok na monitore svojho PC.

Pekným gestom od Microsoftu je, že nevyvíja svoje produkty a služby iba pre majoritu a investuje aj do oblastí, ktoré podľa všetkého nebudú znamenať rýchlu návratnosť investícií. Už budúci rok budú mať nevidiaci vďaka tomuto prístupu možnosť „listovať“ dokumentmi vo Worde či prezentáciou v PowerPointe ako nikdy predtým. Nová funkcia s názvom „alt-text“ totiž bude automaticky navrhovať vhodné obrázky s použitím algoritmov umelej inteligencie. Keď si týmto spôsobom vytvorené dokumenty bude chcieť preštudovať nevidiaci používateľ, bude mu nie len text, ale aj fotografia, alebo obrázok prehratý formou audia.

Presnosť a reálna použiteľnosť transformácie obrázkov do zvuku zatiaľ nie je známa. Funkcia bude založená na tzv. strojovom učení, čo znamená, že čím viac ju budú používatelia používať, tým viac toho bude vedieť opísať a tým bude užitočnejšia. Zásadnou otázkou z nášho pohľadu tiež bude, ktoré jazyky sa rozhodne Microsoft pri svojej novinke podporovať. Zo začiatku sa očakáva podpora anglického a nemeckého jazyka.

Zdroj: The Verge