Na internete sa objavili výsledky benchmarkov pripravovaného procesoru AMD Ryzen, ako aj bližšie informácie o názvoch a cenách nových procesorov. Vyzerá to tak, že Intel konečne bude mať poriadneho konkurenta.

AMD Ryzen 7 1700 s cenovkou 319 dolárov smelo atakuje v benchmarkoch 1099 dolárový Intel i7-6900K. Osemjadrový procesor s hyper-threadingom od AMD má pritom sotva polovičnú spotrebu, dá sa ľahko pretaktovať a má neobmedzený turbo režim závislý len od chladenia. Paradoxne, nie je to najvýkonnejší pripravovaný Ryzen procesor v ponuke AMD.

Stránke wccftech sa podarilo získať podrobnejšie informácie o 13 nových AMD Ryzen procesoroch, od najslabšieho a najlacnejšieho Ryzen 3 1100 (129 dolárov) po najvýkonnejší a najdrahší Ryzen 7 1800X (499 dolárov).

Samozrejme, vravíte si, na papieri vyzerajú čísla dobre, ale čo skutočný výkon? Našťastie sa na internete objavili aj výsledky benchmarkov nepretaktovaných AMD Ryzen procesorov, jedná sa o overené Passmark výsledky. Podľa dostupných informácií vidíme výsledky procesoru Ryzen 7 1700X, ktorý bol testovaný na lacnej MSI A320 základnej doske. Výsledky naznačujú, že počas testovania nebol procesor v turbo režime, takže výkon môže byť v praxi ešte vyšší.

Dôležitý je výsledok pri spracovávaní jedného vlákna a z grafu je jasné, že Ryzen si vedie celkom dobre, je výkonovo porovnateľný s i7-6900K a zaostáva len za i7-7700K. Znamená to, že procesor má viac než dosť výkonu na poháňanie najnovších hier a beh ďalších náročných aplikácií.

V ostatných benchmarkoch si Ryzen tiež viedol dobre. Pochopiteľne, v niektorých kategóriách za Intelom zaostával, v ďalších nechal i7 procesory „zadupané v prachu“. Finálny Passmark výsledok po 8 rôznych testoch nebol vôbec zlý, Ryzen 7 1700X dosiahol skóre cez 15 000 bodov.

Intel i7-6900K dosiahol v testoch len o 9% lepší výsledok. Má však vyššiu spotrebu (140 W vs. 95 W) a je drahší (1099 USD vs. 389 USD). Ryzen bol pritom testovaný na low-end základnej doske a nebežal v turbo režime. Intel i7-5960X bol len o 3,5% výkonnejší ako Ryzen.

Otázkou teda ostáva o koľko bude produkčná verzia Ryzenu lepšia, než tá momentálne testovaná. Ak sa procesor ukáže rovnako výkonný aj v nezávislých testoch redakcií Anandtech, Tom’s Hardware a podobne, bude sa vo svete procesorov konečne diať niečo zaujímavé. Po zhruba dekáde čistej dominancie Intelu je už načase. Jedno je však isté – používatelia budú mať k dispozícií lepší výber a nižšie ceny.

Pripomeňme si, že kým Intel sa rozhodol vyrábať už štvrtý rok po sebe procesory pomocou 14 nm technológie, nemá ešte pripravený 10 nm výrobný proces a zatiaľ len stavia fabriku na umožnenie 7 nm procesu, AMD po Ryzene (Zen architektúra) plánuje úplne preskočiť 10 nm a rovno začať vyrábať Zen 2 a 3 architektúru pomocou 7 nm výrobného procesu.

Zdroj: wccftech, wfccftech