Ak uvažujete nad nákupom hernej konzoly pod stromček, ste na správnom mieste.

Poradíme vám s jeho výberom podľa rôzneho zamerania. Pozrite si naše tipy, ktoré odporúčame. Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Herné konzoly zažívajú veľmi špecifické obdobie. Doteraz sa totiž nestalo, aby sa v rámci jednej generácie objavili dve verzie tej istej konzoly s rozličným výkonom. Rok 2016 je v tomto smere zlomový. V predaji je výkonnejšia verzia konzoly PlayStation 4 s prívlastkom Pro a aj klasický model. Pokiaľ herné novinky nesledujete podrobne, môžete v tom mať guláš.

Zatiaľ čo notebooky alebo slúchadlá má zmysel deliť do kategórií, v prípade herných konzol to neplatí. Ponuka trhu sa aktuálne obmedzuje iba na dve hlavné značky. Okrajovo môže zaujať prenosná konzola od Nintenta, ktorú takisto spomíname. Konzoly sú zoradené od najdrahšej po najlacnejšiu.

PlayStation 4 Pro – 399 eur

Aktuálne najvýkonnejšia konzola na trhu je PlayStation 4 Pro. Na tejto konzole si zahráte všetky hry, ktoré fungujú aj na klasickej PS4. Pokiaľ je však hra optimalizovaná aj pre výkonnejší model, prináša podporu vyššieho rozlíšenia až do 4K alebo ponúka detailnejšiu grafiku, lepšie efekty či viac fps.

Pokiaľ doma nemáte žiadnu konzolu a zvažujete kúpu novej, PS4 Pro stojí za zváženie z dvoch dôvodov. Je to najvýkonnejšia konzola na trhu a aj keď doma nemáte 4K TV, ide o investíciu do budúcnosti. PS4 Pro je v ponuke s 1 TB diskom, ktorý určite ocenia všetci nároční hráči. Ak už doma konzolu máte, tieto Vianoce by sme ju ešte nemenili za nový, výkonnejší model. Zatiaľ to nemá zmysel, ak vyslovene nemáte 4K TV a neželáte si najlepšiu možnú grafiku na trhu medzi konzolami.

Konzola takisto ponúka prehrávanie 4K videa, avšak 4K Blu-ray bohužiaľ nepodporuje.

Prečítajte si viac tu

Xbox One S – od 289,99 eur

Pokiaľ si nepotrpíte na najlepšiu grafiku na trhu, odporúčame kúpu konzoly Xbox One S. Tá predstavuje výborné multimediálne a herné zariadenie do domácnosti. Xbox One S ponúka lepšiu podporu prehrávania filmov a videí z externých diskov ako PS4. Takisto má bohatšiu ponuku multimediálnych aplikácií.

Xbox One a PlayStation 4 sa z pohľadu väčšiny hráčov odlišujú iba ponukou exkluzivít. Xbox One tento rok exceloval hrami Forza Horizon 3 alebo Gears of War 4, majitelia PS4 dostali Uncharted 4 a aj dlho očakávanú poetickú hru The Last Guardian. Tých rozdielov je však viac. Xbox One S podporuje prehrávanie videa v 4K rozlíšení, vrátane Blu-ray diskov – v tomto smere ide o jediné zariadenie na trhu. A takisto podporuje Dolby Atmos.

Hráčov však určite poteší lepšia ponuka bezplatných hier v rámci plateného členstva Xbox Live Gold. Členovia Xbox Live Gold totiž dostanú každý mesiac 4 hry zadarmo. 2 z nich sú pre Xbox One, 2 pre Xbox 360, avšak všetky 4 si vďaka spätnej kompatibilite zahráte na konzole Xbox One. To je výhoda oproti konzole PS4, tá hry pre PS3 nepodporuje.

Druhou atraktívnou ponukou je možnosť predplatiť si členstvo EA Access v cene 24,99 eur na rok a získať neobmedzený prístup k takmer 20 plným hrám od EA. Kombináciou členstiev Xbox Live Gold + EA Access tak získate dostatok hier na hranie aj bez toho, aby ste si museli neustále kupovať niečo nové v obchode. Nudiť sa určite nebudete.

Xbox One S je dostupný za cenu od 289,99 eur pre 500 GB verziu aj s priloženou hrou. Náročnejším používateľom odporúčame zvážiť model s väčším úložiskom.

PlayStation 4 Slim – od 249,99 eur

Ak kvôli exkluzívnym titulom alebo z iného dôvodu preferujete PlayStation 4, oplatí sa porozmýšľať aj nad lacnejšou z dvojice konzol. PlayStation 4 Pro má síce extra výkon, avšak na PS4 Slim si zahráte tie isté hry, len v trochu slabšej grafickej kvalite. Pokiaľ nemáte 4K TV, rozdiel si možno nevšimnete.

PlayStation 4 Slim je v prvom rade herné zariadenie. Obsahuje aj multimediálne funkcie, ale v tomto smere zaostáva za Xbox One S. Konzolu si teda budete kupovať v prvom rade na hranie.

Čo sa „hrania zadarmo“ týka, Sony predplatiteľom služby PlayStation Plus takisto rozdáva každý mesiac hry zadarmo. Minimálne 2 z nich si zahráte na PlayStation 4, ale kvalita v poslednej dobe zaostáva za bezplatnými hrami pre Xbox.

PlayStation 4 Slim kúpite za cenu od 249,99 eur pre 500 GB verziu bez priloženej hry.

Viac sa dočítate tu 

Xbox 360 – od 149,99 eur

Konzoly predchádzajúcej generácie v ponuke obchodov už prakticky nenájdete. Za 150 eur si však môžete kúpiť Xbox 360 aj s priloženou hrou. Ťažko povedať, či ide o dobrú investíciu. Výhodou je dostupnosť lacných hier, ale novinky si na konzole prakticky nezahráte. Z dlhodobého hľadiska nejde o rozumnú investíciu.

Xbox 360 teda kupujte iba v prípade, že vyslovene chcete hernú konzolu a rozpočet vás nepustí. V opačnom prípade odporúčame odložiť peniažky a našetriť si na PS4 Slim alebo Xbox One S. Obe konzoly je totiž možné v občasných akciách získať už za cenu v rozmedzí 200 – 220 eur.

Prečítajte si viac tu

Nintendo 2DS/3DS – od 99,99 eur

Len pre úplnosť sme zaradili do zoznamu aj zástupcu prenosných herných konzol. Tie sú určené skutočným fajnšmerkom. Väčšina ľudí si na cestách vystačí s telefónom alebo tabletom. Náročnejší hráči si môžu kúpiť Nintendo 3DS alebo lacnejšiu verziu 2DS. Konzoly síce výkonom ďaleko zaostávajú za dnešnými smartfónmi. Tento nedostatok však nahrádzajú variabilitou hier a ich jedinečným spracovaním.

Pokiaľ sa však považujete za fanúšika značky Nintendo, možno by nebolo zlé si pod stromček vypýtať obálku s peniazmi. V marci sa totiž dostane na trh novinky, Nintendo Switch, ktorá kombinuje klasickú hernú konzolu aj prenosnú a sľubuje graficky atraktívnejšie hry, aké ponúkajú modely Nintendo 2DS či 3DS.

 

Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit