V Bratislave sme navštívili ateliér archstyl a pozreli sa na to, ako sa dnes predávajú byty alebo kancelárske priestory. Naša návšteva prebiehala nasledovne:

Vošli sme do útulného priestoru v petržalskom komplexe a privítal nás riaditeľ, Juraj Krč. Ukázal nám priestory, dostali sme na výber kávu alebo čaj a už sme sedeli pri stole s okuliarmi Oculus Rift.

OculusRiftin-box_nowatV tomto ateliéri stavili na originálny produkt z Kalifornie a to hlavne z dôvodu vysokej kvality sprostredkovaného obrazu. Treba povedať, že v redakcii používame okuliare pre virtuálnu realitu od firmy Samsung, ktoré sa však pri dlhodobej prevádzke zahrievajú a treba ich chladiť. Rovnako až takú vysokú kvalitu obrazu, akú sme my videli v ateliéri .archstyl zatiaľ s mobilom, ktorý nemá rozlíšenie displeja 4K, nedosiahnete.

Ateliér .archstyl sa zaoberá architektúrou a CGI – robia teda grafiku a vizualizácie vrátane virtuálnej reality. Zhruba pred 1,5 rokom investovali do technológie Oculus Rift, keďže chceli pre zákazníkov sprostredkovať možnosť pozrieť sa na budúcnosť interiéru a/alebo exteriéru a to presne v tej podobe, ako bude zhotovený v realite.

virtualna-realitaKrc_nowatVyvinuli tak vlastný softvér a systém, ktorý dostane používateľov do virtuálneho sveta a pomocou fotorealistického zobrazenia môžu teraz klientom ukazovať scény tak reálne, že majú pocit, ako keby naozaj stáli v priestore. Zákazníci si tak môžu prejsť svoj budúci byt, dom alebo kanceláriu a presne vidieť, ako bude vyzerať zariadený. Môžu si tak lepšie predstaviť zmeny a nadobudnúť pocit, ako keby v budúcom priestore už bývali a to ešte predtým ako sa nasťahujú, resp. ako sa rozhodnú kúpiť byt alebo dom.

Ateliér .archstyl prezentoval túto technológiu v developerskom projekte Zahrady Devin. Developer Corwin bol s prezentáciou veľmi spokojný, projekt si pozrelo zhruba 1200 ľudí a projekt sa takmer vypredal.

My sme si tak okuliare nasadili na oči a tešili sme sa na zážitok. Treba povedať, že oči i mozog si chvíľu zvykali na virtuálnu realitu, ale trvá to tak minútku. Potom máte naozaj dobrý zážitok, ktorý si dobre vychutnáte. Je pritom lepšie pohybovať celou hlavou, nielen očami, keďže pohyb očí zatiaľ technológia virtuálnej reality nezachytáva.

„Prešli“ sme sa v obývačke, máte skvelý dojem z tohto, keď vidíte štruktúru materiálu, z ktorých je interiér domu vyrobený. Navyše, v spálni sme si mohli otvárať aj zásuvky a cítili sme, ako to by sa tu bývalo. Dokonca sme mohli vyjsť z obývačky von a ocitli sme sa v exteriéri. Ten bol zasadený do slnečné jesenného dňa a celok pôsobil veľmi príjemne. V podstate sa nám ani nechcelo ísť z virtuálnej reality späť.

04_archstyl_VR_nowatPo zložení virtuálnych okuliarov si uvedomíte, že ste sa pohybovali v priestore len okolo metra štvorcového a opäť si chvíľku zvykáte na tu skutočnú realitu. Vizualizácie a 360° prehliadku nájdete na špeciálnej stránke.

Stále sa pritom pracuje na vylepšení tejto technológie. bude sa dať napr. zapáliť oheň v krbe. počúvať v kresle obľúbenú hudbu, sledovať film v televízii, ale aj meniť materiály alebo prvky interiéru podla predvolených možností. Prirodzene všetko virtuálne.

Pripomeňme, že .archstyl je čisto slovenská firma a vývoj prebiehal z vlastných zdrojov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.